Polisen vet inte vem som äger husvagnen. Man misstänker att branden är anlagd och upprättar en anmälan om skadegörelse. Foto: Johan Nilsson/TT

Poliser från Dalarna skickas till Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Efter skjutningar och sprängningar i Malmö valde polisen att utlysa en så kallad särskild händelse för en dryg vecka sedan. Polis från Dalarna har skickats till Malmö för att hjälpa till i arbetet, men i och med att händelsen är nationell berörs Dalarna även mer direkt.

Målet med den nationella särskilda händelsen, som går under namnet ”Operation rimfrost”, är att minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer. Händelsen utlystes efter en helg med sprängdåd och skottlossning i Malmö där en 15-årig pojke avled.

Två utryckningspoliser har skickats från Dalarna för att bistå i arbetet. Det planeras också att skickas utredare.

Påverkar även Dalarna

I och med att händelsen är nationell ska det dock även i Dalarna jobbas med samma typ av frågor, men i annan omfattning.

– Vi har lagt en beställning till vår underättelseenhet så får vi se var vi hamnar, säger polisområdeschef Peter Karlsson.

Tyngdpunkten kommer även här att läggas på människor som hanterar vapen och sprängmedel. Hur många poliser som kommer att engageras i arbetet i Dalarna är för tidigt att säga.

– Hur vi formerar oss får vi se längre fram, säger Peter Karlsson.

Den nationella särskilda händelsen beräknas pågå i sex månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.