Polis knivhöggs vid ingripande i Älvdalen

Uppdaterad
Publicerad

En polis knivhöggs vid ett ingripande i Älvdalen i norra Dalarna på söndagskvällen. Den misstänkte gärningsmannen sköts i benet vid ingripandet. Båda har förts till sjukhus.

Polisen larmades kl 19.47 till en lägenhet där en man i 20-årsåldern uppgavs hota övriga familjemedlemmar med kniv.

När polispatrullen kom fram gick mannen till angrepp och högg en av polismännen i axeln.

– För att förhindra ytterligare våld sköt en av poliserna mannen i låret, säger Mats Öhman, presstalesperson på polisens ledningscentral, till SVT Nyheter.

Barrikaderade sig

Därefter kunde polispatrullen evakuera övriga familjemedlemmar, bland dem barn. Knivmannen barrikaderade sig en stund i lägenheten, men lät sig sedan gripas och fördes till sjukhus med ambulans för vård.

Region Dalarna uppger att han är lätt skadad, medan Mats Öhman på polisen definierar skadan som allvarlig.

Den knivhuggne polismannen fördes också till sjukhus. Hans skador beskrivs som lätta. Under måndagen får polisen stödsamtal, enligt presstalespersonen Stefan Dangardt.

Misstänks för mordförsök

Den gripne mannen misstänks för mordförsök mot polismannen och också för olaga hot mot en närstående som befann sig i lägenheten. Han befinner sig under bevakning inom vården under måndagen.

– Vi har hållit inledande förhör med mannen, men kommer att genomföra flera. Vi kommer att genomföra en lång rad förhör i ärendet, med målsägare, grannar och andra som blivit vittnen till händelsen på olika sätt, berättar Stefan Dangardt under måndagsförmiddagen och fortsätter:

– Även poliskollegornas iakttagelser är viktiga och naturligtvis den tekniska undersökningen av platsen.

Rikspolischefen: ”Helt oacceptabelt”

Rikspolischefen Anders Thornberg fördömer attacken i ett pressmeddelande.

– Våld mot polisanställda är helt oacceptabelt. Mina tankar går till vår medarbetare som har blivit skadad. Jag har varit i kontakt med regionpolischefen i Bergslagen för att försäkra mig om situationen och framföra en hälsning till vår skadade medarbetare, säger han.

Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning om tjänstefel, vilket görs rutinmässigt när någon skottskadats av polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.