Foto: Martin Trygg/SVT, Ulf Palm/TT

Polisen bevakar första maj med hästar och drönare

Uppdaterad
Publicerad

Bland andra nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun under första maj. Polisen kommer att använda sig av bland annat drönare och hästar i insatsen.

Sedan i mitten på januari har polisen planerat första maj-insatsen, där bland andra den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen kommer att delta. Stor del av polisens arbete har varit att föra en dialog med de inblandade. Något som man tycker har gått bra.

– Sedan tillstånden getts har vi haft en bra dialog med samtliga inblandade, säger Peter Karlsson som är biträdande kommenderingschef.

Dalarna – 1 maj i Falun

Liknar insatsen i Borlänge

Insatsen liknar den man gjorde i Borlänge förra året. Då fanns runt 200 poliser på plats.

– Vi kan se se klara likheter, det är en annan plats men annars liknar de varandra, säger Patrik Åkerlund, insatsledning i staben.

Hundar, hästar och drönare

På plats i Falun kommer det finnas hästar och hundar, man kommer jobba med kameraövervakning, både fasta och rörliga och dessutom ha drönare i luften som skickar bilder till staben för att följa flödet. Förutom poliser från hela Bergslagen kommer det flygas upp poliser från regions Syd och mängder av polisfordon kommer finnas i staden under insatsen.

Kan förbjuda tillträde till vissa områden

Området kring stora torget och gamla posten parkeringen, samt NMR:s färdväg är dessutom ett så kallat PL24-område. (polislagen, paragraf 24). Det innebär att polisen, i samband med allvarliga störningar av den allmänna ordningen eller säkerheten får förbjuda tillträde till ett visst område eller utrymme. Detsamma gäller om det finns risk för sådana störningar.

– Syftet är ju att folk ska kunna delta, vi vill ju inte stänga någon ute, säger Patrik Åkerlund.

Polisens karta över det så kallade PL24-området under första maj. Foto: Polisen

Vill inte att någon ska vara rädd

Han hoppas att Faluborna ändå ska få en bra första maj och att man inte ska behöva känna sig rädd för att ge sig ut på gatorna

Om man tar en sväng på stan idag så ser man ganska många byggarbetsplatser och upprivna gator, hur ser ni på det?

– Vi är medvetna om det och kommer spärra av vissa områden. Vi samarbetar med kommunen i detta, säger Patrik Åkerlund.

Här är polisens demonstrationsregler:

• Vill du protestera mot det tillståndsgivna mötet innanför avspärrningen så får du göra det på ett sätt som inte förhindrar yttrandefriheten för talaren, till exempel genom en tyst manifestation.

• Den som med oväsen eller på annat sätt stör det tillståndsgivna mötet kan komma att rapporteras för brottet”störande av allmän sammankomst”.

• Utanför avspärrningarna anvisar Polisen gärna en lämplig plats för dig som vill utnyttja din grundlagsskyddade yttrandefrihet på annat vis.

• Om du genom ditt uppträdande stör ordningen så kan kan du bli avvisad från det avspärrade området.

• Det tillståndsgivna mötet har förtur till platsen och en demokratisk rätt att genomföra mötet oavsett vilka åsikter som arrangören presenterar.

• Framförs åsikter vid mötet eller uppvisas symboler som faller inom ramen för brotten ”hets mot folkgrupp”, ”förolämpning” eller ”förtal” kommer Polisen att upprätta anmälningar om detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – 1 maj i Falun

Mer i ämnet