Eleven på bilden är inte samma elev som är omskriven i artikeln. Foto: Jessica Gow, TT

Polisen berättade om dömd brottsling för klass – var anhörig till elev

Uppdaterad
Publicerad

Två polismän föreläste om ett avslutat rättsfall på en skola i Dalarna. Vad de inte visste var att en av eleverna i klassrummet var anhörig till en person som stod åtalad i det aktuella fallet.

– Våra intentioner var goda, säger polisernas chef.

De båda poliserna var i klassen för att berätta om hur polisarbetet och rättsamhället fungerar. Som en del i föreläsningen visade de upp en dom inför klassen vilket fick en elev att reagera extra starkt. En anhörig till eleven förekom nämligen i domen, som åtalad och fälld för ett brott.

Nu har händelsen JO-anmälts.

”Otroligt olyckligt”

– Vi hade goda intentioner och poliserna i fråga har inte gjort något sakfel. Sedan att det råkade bli så här är förstås otroligt olyckligt, säger Pär Israelsson, chef för de båda poliserna.

I anmälan framgår det att eleven lämnade salen ”helt förtvivlad”.

– Poliserna pratade med eleven och läraren efteråt och försökte förklara men eleven kände nog fortsatt att det inte var någon rolig situation som hade uppstått.

Offentliga uppgifter

Uppgifterna i en dom är offentliga men anmälaren frågar sig om man inte måste göra en ”noggrann kontroll så att ingen blir kränkt inför ett helt klassrum”.

Nu är det upp till JO att ta ställning till om poliserna har agerat klandervärt eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.