Polisen i Dalarna varnar för vishingbedrägerier

Publicerad

Polisen i region Bergslagen varnar för fler fall av vishingbedrägerier. Polisen uppmanar att aldrig logga in med sin bankdosa eller mobila bank-id på uppmaning av någon som tar kontakt.

Ett nytt tillvägagångssätt för bedragare är att försöka lura folk som säljer prylar på olika säljsidor.

Enligt polisen brukar det gå till så här:

Köparen tar kontakt med säljaren via messenger eller liknande online-chatt. Köparen är ivrig och vill gärna köpa varan direkt och föra över pengar snabbt. Köparen påstår sedan att beloppet råkade bli för stort och vill därför att säljaren ska swisha tillbaka mellanskillnaden.

När säljaren då ska dubbelkolla om den faktiskt fått för mycket pengar och loggar in med sitt bank-id är köparen beredd vid inloggningen och tar sig in i stället. Köparen kan då börja tömma ens bankkonton.

Använd aldrig ditt bank-id i dessa fall:

• om någon kontaktar dig

• via en kanal där ni har direktkommunikation med varandra, exempelvis telefon, sms, messenger eller annan online-chat

• och vill att du ska legitimera dig mot en bank

Använd inte ditt mobila bank-id alls utan lägg på luren eller avsluta kommunikationen som ni har via sms eller chat. Gör ingenting som innefattar att du använder dig av ditt mobila bank-id i nära anslutning, tidsmässigt, till er kommunikation.

Om någon verkligen skulle ha överfört för mycket pengar till dig så får en eventuell återbetalning göras med hjälp av banken istället.

Källa: Polisen Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.