Majoriteten av sommarens anmälningar om sexualbrott på festivaler i Dalarna har lagts ner helt. Foto: SVT/Montage

Polisen: Svårt att identifiera gärningsperson

Publicerad

Trots anmälningarna om sexualbrott som kom in under sommarens musikarrangemang, så har det varit svårt för polisen att lösa dem. Den största anledningen är att det är svårt att bevisa vem som begått brotten, menar polisen.

– En stor svårighet är att det är mycket folk på samma ställe. Målsägaren, alltså den som är utsatt, kanske inte förväntar sig att någonting ska hända coh målsägaren har fokuset på något annat, man tittar ofta på en konserten eller dansar eller gör något annat. Då man har inte fokuset på vilka som finns runt omkring och så har man som lätt att försvinna som gärningsman.

– Men det är också där som attityden måste förändras och alla som är runt omkring reagerar om man ser något, säger Emelie Andersson som arbetar som utredningschef polisen i Dalarna.

Varför ska man anmäla om ens anmälan ändå läggs ner?

– Det är viktigt att man anmäler för att fokusera på att vi ser att den här brottsligheten finns, att vi kan jobba brottförebyggande, att vi kan samverka med andra aktörer och att alla i samhället faktiskt blir medvetna om att ha sina ögon öppna också.

Svårt att identifiera gärningspersonen

Anledningen varför så få av anmälningarna har lett till åtal och istället lagts ner, har helt enkelt att göra med att det är svårt att bevis vem som begått brottet. Och i ett publikhav, blir identifieringen extra svårt.

Här är antalet anmälningar på festivaler under år 2016 i Dalarna

Peace & Love i Borlänge – 2 sexuella ofredande (två ärenden i tingsrätten), 1 våldtäkt (utredning pågår)

Putte i Parken i Leksand – 3 sexuella ofredande (tre ärenden i tingsrätten)

Dansbandsveckan i Malung – 6 sexuella ofredande, 2 våldtäkter – samtliga nedlagda

Sabaton Open Air i Falun – 1 sexuellt ofredande (utredning pågår)

Granny Goes Street i Falun – 8 sexuella ofredande, 1 försök till våldtäkt – samtliga nedlagda

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.