Foto: Polisen Dalarna

Ett ton vapen och ammunition – här är polisens bilder

Uppdaterad
Publicerad

Nu släpper polisen bilder på delar av den beslagtagna ammunitionen och militära utrustningen som beslagtogs hos en 54-årig man från Falun.

Det var efter ett tips från allmänheten som polisen fattade misstankar mot den 54-åriga mannen från Falun, som nu är är på sannolika skäl misstänkt för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och grovt vapenbrott.

Ett av de största beslagen i Sverige

I de fyra bostadshus som mannen äger i Falun, Sågmyra, Sälen och Skåne hittade polisen cirka ett ton ammunition och annan militär utrustning.

Och enligt åklagaren ska beslaget vara ett av de största vapen- och ammunitionsbeslagen som gjorts i Sverige.

Är en samlare

Mannen misstänks dock inte för att ha planerat något terrorbrott.

– Vi betraktar honom som en samlare, säger polisens presstalesman Stefan Dangardt.

Läs även: Sökandet efter vapen drar ut på tiden

Släpptes på fri fot

Den 20 september häktades mannen, men är sedan en tid försatt på fri fot då det inte finns någon risk för att mannen ska påverka utredningen. 54-åringen är dock fortsatt misstänkt för brott. 

Bilderna visar bland annat vapendelar, ammunition och tomhylsor. Ytterligare beslag av vapen har gjorts och polisen arbetar just nu med att dokumentera allt gods som finns i beslag.

Utredningen kommer ta lång tid

Åklagaren Eva-Lena Jansson säger att det kommer ta väldigt lång tid innan åtal kan väckas.

– Det är svårt att säga när det här arbetet kommer att vara klart, det är otroligt mycket i beslag som ska dokumenteras. Och därför är det för mycket begärt att han ska sitta häktad.

Det var ett tips från allmänheten som gjorde att polisen intresserade sig för mannen. I två fastigheter, i Sälen och i Sågmyra, hittade man cirka 700 kilo vapen, vapendelar och ammunition. Enligt polisen såg stora delar av fynden ut som äldre militärt material.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.