Granaten var ofarlig. Foto: Ulf PalmVisa alla (6)
Visa alla (6)

Polishuset i Falun fick utrymmas

Uppdaterad
Publicerad

Delar av polishuset i Falun fick utrymmas efter att en privatperson lämnat in en granat. På torsdagskvällen kunde polisens bomgrupp konstatera att granaten var ofarlig.

15.17 på torsdagen lämnade en privatperson in ett misstänkt farligt föremål i receptionen på polishuset i Falun.

– Det är en person som har städat hemma som har lämnat in föremålet. Vi har fattat misstankar om att det kan vara en skarpladdad granat, sa tjänstgörande polismästare Peter Karlsson till SVT på eftermiddagen.

Bombgrupp från Stockholm

Under torsdagskvällen har polisens bombgrupp från Stockholm varit på plats i Falun och undersökt granaten.

– De har konstaterat att den är helt ofarlig, att ingen sprängladdning finns kvar. De har också tagit med sig granaten, säger polisens vakthavande befäl, Björn Mattsson, strax före 21 på torsdagen.

Tidigare under eftermiddagen skickades bilder till bombgruppen, som då gjorde bedömningen att det var säkrast att hålla sig på minst fem meters avstånd från granaten.

Lämnat in granaten med gott uppsåt

Personen som lämnat in granaten är inte misstänkt för något brott.

– Bilden vi har nu är att personen har velat göra rätt och lämnat in granaten med gott uppsåt. Men det är mycket bättre att vi kommer ut och tittar än att man kommer till oss med farliga föremål, säger polisens talesperson Stefan Wickberg.

Stora delar av polishuset spärrades under eftermiddagen av för säkerhets skull. Strax före halv sju på kvällen var avspärrningarna borttagna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Blåljusnyheter i Dalarna

Mer i ämnet