Polisstationer stängs – kan inte anställa vikarier

Uppdaterad
Publicerad

Det är en lika ansträngande bemanningssituation för polisen som väntar inför sommaren, precis som det var förra året. Men i år kommer 14 av 17 stationer hålla stängt. 

Bengt Holmkvist från Gagnef.

– Man får påstå att det är en katastrof. När jag var 14-15 år så hade vi tre till fyra poliser enbart i Gagnef där jag bor och nu finns det ingen kvar. Så det är riktigt dåligt, med tanke på den ekonomi vi har i Sverige med rejält överskott, säger Bengt Holmkvist om polisens situation inför sommaren.

”Har inga möjligheter att ta in vikarier”

Men enligt Mats Lagerblad, som är chef för lokalpolisområdet Borlänge, måste man stänga ner och istället koncentrera verksamheten till Borlänge och Mora eftersom det råder sådan stor brist på resurser inför sommaren.

– Vi har inte möjlighet att anställa några vikarier under sommaren överhuvudtaget och den ordinarie personalen måste ha möjlighet att ta ut sin lagstadgade semester, säger Mats Lagerblad. 

LÄS MER: Så håller din polisstation öppet i sommar

Även i Hedemora kommer polisreceptionen att hållas öppen, men utan polispersonal. Där ska istället kommunpersonal bemanna receptionen.

Utryckningsverksamheten kommer inte att påverkas negativ, menar Mats Lagerblad, den kommer bli ungefär som förra året eller till och med bättre. 

– Indirekt skapar vi lite bättre förutsättningar genom att koncentrera verksamheten till det yttre. Vi omfördelar resurser från till exempel utredningssidan till yttre verksamhet för att ha så bra bemanning som möjligt ute, säger han.

LÄS MER: Poliser oroliga inför sommaren

Skaffa pass i god tid

Varför det just är Borlänge och Mora som håller öppet är på grund av att de är de två stora pass-ansökningsställena som finns i Dalarna. Så om man ska ut och resa i sommar så bör man fixa passet i tid. 

– Då riskerar man inte att få sitta i långa köer eller behöva åka långt, säger Lagerblad. 

HÄR kan du se hur din närmaste polisstation håller öppet i sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer