Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Jons Ingemar Larsson (S) beskriva problemen i Mora församling. Foto: Lotta Olin, SVT

Politikeravhopp och intern kritik i Mora församling

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkofullmäktige i Moras ordförande Christina Bröms (C) har avsagt sig alla sina uppdrag i kyrkan med omedelbar verkan.
Anledningen: Hon kan inte stå för hur verksamheten bedrivs och ekonomin hanteras i församlingen.

– Det är sorgligt, säger Christina Bröms.  

Bröms hävdar att den demokratiska processen är satt ur spel. Hon får stöd av andre vice ordförande i kyrkofullmäktige och kyrkorådet Jons Ingemar Larsson (S). Tillsammans har de lämnat in en protokollsanteckning där de skrivit under på att de anser att den demokratiska processen satts ur spel i Mora församling. 

Jons Ingemar Larsson går ännu längre i sin kritik, och hävdar att problemen beror på ordförande i kyrkorådet, centerpartisten Anna Hed.

”Många pågående processer”

Anna Hed själv säger att det varit ett tufft år med många pågående processer, men att det råder ett öppet och transparent klimat, och att alla beslut tas i demokratisk ordning. Hon känner inte igen den bild Bröms och Larsson beskriver. 

– Det känns väldigt märkligt. Det finns ett brett samförstånd i församlingen och vi har en sammanträdesplan vi jobbar efter. Om det blir ändringar så är det nåt vi kommer överens om gemensamt. 

Avgick med omedelbar verkan

Christina Bröms, som lämnat ordförandeposten i kyrkofullmäktige, skrev i sin avsägelse att hon inte kunde ställa sig bakom sättet som verksamheten bedrivs och ekonomin hanteras i Mora församling. Hon avgick med omedelbar verkan. 

– När man flyttar på möten med kort varsel finns det inte möjlighet att diskutera saker i sin partigrupp innan beslut. Jag har inte känt mig bekväm i mitt uppdrag som det har varit. Jag vill ha möjlighet att förbereda mig inför möten, säger Christina Bröms. 

Revisorer kritiska

Även revisorerna riktar kritik mot Mora församling. I våras lämnade de in en lista med 27 frågor kring eventuella brister i församlingens sätt att leda och styra verksamheten. Frågor som förra veckan ännu inte hade fått svar. 

– Det handlar om internkontrollen, att det inte finns ordentliga dokument, inget reglemente för kyrkofullmäktige, och det är mycket anmärkningsvärt. Utan regler går det inte att bedriva en verksamhet som man kan skriva under på säger Arne Pettersson, revisor i Mora församling. 

I fredags förra veckan tog kyrkorådet beslut om att svara på revisorernas frågor och om att anställa en ny kyrkoherde. 

I videoklippet bemöter Anna Hed (C) kritiken från Jons Ingemar Larsson (S) och revisorn Arne Pettersson.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer