Foto: Arkiv / SVT

Trots skärpta restriktioner – regionfullmäktige håller möte som vanligt

Uppdaterad
Publicerad

Största partiet i regionfullmäktige, Socialdemokraterna, tänker inte närvara vid regionfullmäktigemötet som enligt planerna ska äga rum i Falun på måndag. Ett möte där man bland annat ska fatta beslut om nästa års budget.

Oppositionsrådet Elin Norén (S) berättar för SVT att hon varit i kontakt med regionfullmäktiges ordförande och partiernas gruppledare och påtalat det olämpliga i ett konventionellt möte under de utökade restriktioner som nu gäller i Dalarna. Utan att få gehör.

– Mötet bör hållas digitalt och vi kommer inte delta i den stora folksamling som ett sedvanligt fullmäktigemöte innebär, säger oppositionsrådet Elin Norén (S).

Coronaviruset i Dalarna

Har överenskommelse om max 50 personer

Fullmäktiges ordförande Mikael Rosén (M) säger till SVT att de nya lokala restriktioner som nu införts av Folkhälsomyndigheten inte går att tillämpa på mötet, då man i nuläget redan har en överenskommelse som gör att man är under femtio personer. Tekniken som finns att tillgå är enligt Rosén inte heller tillräckligt bra för att ge den kvalitet som behövs för ett offentligt sammanträde.

”Ett sabotage mot demokratin”

Enligt Rosén har regionen haft företag på plats i Kristinehallen i Falun för att pröva digitala lösningar, men det har ännu inte fungerat tillfredställande.

På måndag ska beslut fattas om nästa års budget, vilket gör att Mikael Rosén reagerar starkt på att Socialdemokraterna inte vill delta.

– Det är ett sabotage mot demokratin i så fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet