default_caption

Forskare: Ikea-etablering ett lyckokast

Publicerad

Förra veckan öppnade IKEA i Borlänge, en etablering som kommunen kämpat för i flera år.

Ny forskning visar att där möbeljätten etablerar sig ökar både omsättning och sysselsättning, men det finns också de som oroar sig över utvecklingen.

– Jag tycker nästan att det är lite väl hysteri. Jag menar folk får ju inte mer pengar för att det öppnas nya butiker till höger och vänster. Alla ska ju leva på något vis och det är ju i slutändan en omöjlighet, säger butiksägaren Mats Eriksson i Borlänge.

På bara några årtionden har Borlänge förvandlas från en klassisk industriort till ett handelscentrum för hela Dalarna. Stål och pappersindustrin är i och för sig viktig för kommunen, men det är inte där som tillväxten sker längre. Tillväxten sker på den nyöppnade handelsplatsen där nu möbeljätten IKEA har etablerat sig.

– Det kanske är det nya bruket på sätt och vis. Det här kommer stå här länge och kommer att generera jättemycket inkomster till den kommunen och arbetstillfällen, säger Sven-Olov Daunfeldt professor i nationalekonomi.

Sven-Olov Daunfeldt har de senaste åren studerat vilka effekter IKEAS etableringar har fört med sig. Utifrån de fyra orterna (Karlstad, Göteborg, Kalmar och Haparanda) så visar det sig att kommunens omsättning i sällanköpsvaruhandeln ökar med 20 procent. Sysselsättningen ökar med 17 procent. För Borlänges del kan IKEA:s etablering innebära 416 miljoner kronor mer i omsättning och 157 nya arbetstillfällen

– Nu får vi se här hur det blir mer IKEA. Det borde bli bra för alla och det drar hit folk. Sen är det som sagt krig om pengarna. Det gäller att visa att man finns och marknadsföra sig och tala om: ”här är jag”, även om man inte ligger precis bredvid IKEA, säger butiksägaren Mats Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer