Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Postnord ändrar sig – tar tillbaka uppsägningen

Publicerad

Postnord beslutade på torsdagseftermiddagen att ta tillbaka uppsägningen av den sparkade brevbäraren Tommy Hinders i Mora.

Han får lön fram till han fyller 60 år och kan då gå i pension och därmed drar också facket tillbaka hotet om att gå till Arbetsdomstolen.

– Det känns väldigt skönt, det är en upprättelse, säger Tommy Hinders.

Hade två år till pension

Brevbäraren Tommy Hinders i Mora har de senaste dagarna blivit något av en rikskändis. Efter 40 år som brevbärare sades han förra veckan, med två år kvar till pensionen, upp av PostNord.

Orsaken var ett beslut från 2015 om att ingen post i Mora längre skulle delas ut med cykel. Tommy, som lider av epilepsi och följaktligen inte kan skaffa körkort, sades upp på grund av arbetsbrist. Men i dag drog alltså Postnord tillbaka uppsägningen.

– Självfallet ser vi mycket positivt på att PostNord nu dragit tillbaka uppsägningen. Först och främst för att det innebär en bra lösning för vår medlem, för att Tommy med några år kvar till pension slipper gå ut i arbetslöshet, säger Ola Brossberg, ombudsman på SEKO i Dalarna.

”Har gått otroligt snabbt”

Det tog exakt en vecka från det att Tommy sades upp till att uppsägningen togs tillbaka.

– Det har gått otroligt snabbt, säger Tommy Hinders.

Stödet från kollegor och fack har varit stort. Det har rått upprorsstämning bland brevbärare över hela landet.

– Det har varit fantastiskt, jag har upplevt ett enormt stöd från brevbärare från hela Sverige, det har varit riktigt överväldigande, säger han.

Hjälpa andra med funktionshinder

Han ser tillbakadragandet av uppsägningen som en seger för egen del men hoppas också att det beslutet på något sätt kan underlätta för andra i samma situation.

– Klimatet har hårdnat i arbetslivet och det här kanske kan hjälpa andra med funktionshinder, säger Tommy Hinders.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer