Premiär för dokumentär om Rune Lindström

Publicerad

I år är det hundra år sedan Himlaspelets skapare Rune Lindström föddes och på söndag är det premiär i Leksand för den första dokumentärfilmen om honom.

Han var en etablerad kulturpersonlighet Rune Lindström, bland annat gäst i Hylands hörna flera gånger på 1960-talet.

En mångsysslare som förutom Himlaspelet, Ingemarsspelen och Skinnarspelet också skrivit manus till ett 30-tal svenska filmer.

”Nästan gigantisk”

– Jag har förstått att han i dåtidens kultur-Sverige var väldigt stor, nästan gigantisk, säger sonen Pelle som läser speakertexten i den nya dokumentärfilmen med namnet Himlens spelman.

Biopremiär på söndag

På söndag är det biopremiär i Leksand för dokumentären om Rune Lindström. Orsabördige fotografen Anders Hanser har jobbat med filmen av och till under flera år.

– Jag var på ett seminarium i Tällberg om Rune Lindström för flera år sen och fick då iden. Han var så otroligt duktig inom många områden. Förhoppningsvis kan filmen bidra till att han inte blir helt bortglömd, säger Hanser.

Bidrog till att starta SVT-redaktion i Falun

Det var Rune Lindströms filmkunskaper som bidrog till att Sveriges Television startade en redaktion i Falun – våra föregångare alltså.

– Rune hade erfarenhet som manusförfattare till svenska filmer men på 1960-talet gick han över och jobbade med television. Det var runt honom som SVT byggde upp Gävle-Dala-redaktionen, säger Martin Lindström som studerat och skrivit mycket om Rune Lindström.

Rune Lindström avled i Leksand 1973, bara 57 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.