Här är åtgärderna som ska trygga Tjärna Ängar

Uppdaterad
Publicerad

Trygghetsvärdar, möjligheter till jobb och en fritidsgård som är öppen till midnatt. Det är något av det som nu ska göras för att komma tillrätta med problemen i Tjärna Ängar.

På fredagen höll Borlänge kommun, polisen och räddningstjänsten en presskonferens med anledning av den senaste tidens händelser i Tjärna Ängar.

Där framkom att flera insatser planeras för området.

Dalarna – Tjärna Ängar

Vad som redan bilats är ett medborgarcentrum och nu även ett samverkansforum, med representater från de kommunala bolagen, polisen och räddningstjänsten.

Och det är många, många fler som står beredda och vill hjälpa till.

– Syftet med forumet är bland annat att vi ska kunna samordna de goda krafter som finns, de som redan gör eller vill göra insatser i området, säger Fredrik Holm, verksamhetschef i kommunen, och ger exempel på nattvandringar och andra föreningsaktiviteter.

Ta hand om gruppen som begår brott

I samverkansforum kommer man att arbeta både kort- och långsiktigt.

I det kortsiktiga arbetet fokuserar man på att ta hand om den, som man bedömer det, lilla grupp som stör och begår brott i Tjärna Ängar.

I det arbetet kommer socialtjänst och polis in.

– En del i mitt arbete är att stötta mina kollegor som jobbar i området. Just nu tittar vi bland annat på vilka utredningar som finns som kan kopplas till de brott som nu skett, säger Erik Gatu, kommunpolis och polisens representant i samverkansforumet.

Är någon gripen efter den senaste tidens oroligheter?

– Nej, det är ingen gripen, säger Erik Gatu.

Har någon delgivits misstanke om brott?

– Det vill jag inte kommentera.

Galleriavärdar ska arbeta i centrum

På måndag görs en av de första punktinsatserna i Tjärna Ängar.

Då börjar galleriavärdar att arbeta i centrumdelen.

– De kommer att vara av olika nationaliteter och finnas på plats fram till klockan 22.00, berättar Kenneth Persson (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden och representant för Brottsförebyggande rådet.

Från kommunens sida kommer man även att satsa på arbetsmarknadsmässiga åtgärder i Tjärna Ängar, det vill säga att snabbare få ut fler i jobb. I sommar öppnas också en sommarskola som kommer att ha ett deltagarantal på upp emot 800 elever från Tjärna Ängar, Jakobsgårdarna och Bullermyren.

– Sen kommer fritidsgården att vara öppen fram till 24 varje dag, säger Kenneth Persson.

Trygghetsvärdar som arbetar i bostadsområdet kommer också inom kort att sättas in.

Läget är lugnt för räddningstjänsten

För räddningstjänsten Dala Mitt medverkade Mats Hedlund vid presskonferensen.

Enligt honom är läget nu, efter den stenkastning som ägt rum mot räddningsfordon, lungt och från räddningstjänstens sida ser man inte att det finns något hot mot verksamheten.

I händelse av ett nytt larm från Tjärna Ängar kommer Dala Mitt att agera enligt plan och beredskap.

– Vi ska leverera en bra insats, säger Mats Hedlund.

Polisen ska också finnas som resurs för räddningstjänsten vid eventuella nya larm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Tjärna Ängar

Mer i ämnet