Foto: TT/SVT/Montage

Priser på bostadsrätter i Dalarna stiger näst mest i landet

Uppdaterad
Publicerad

De tre senaste månaderna har bostadsrättspriserna i Dalarna stigit med 11,3 procent, vilket är näst mest i landet. Samtidigt att har villapriserna sjunkit en aning, med 1,4 procent, enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Det är främst Malung-Sälens kommun som sticker ut i länet. Där har det ökat med 7,9 procent i bostadsrättspriserna de tre senaste månaderna. Efter det kommer Falun med sina 5,2 procent. Medelpriset för hela länet ligger på 19 159 kr/m2.

Genomsnittet för hela riket ligger en bra bit under Dalarnas ökning, närmare bestämt på 3,4 procent.

Bostadsrättsbrist orsaken

Ralph Blommé, som är fastighetsmäklare i Ludvika, tror att den största faktorn till ökningen för Dalarna är att det är större efterfrågan på bland annat lägenheter.

– Det byggs nästan ingenting alls och därför har det blivit större tryck när det finns en brist på bostadsrätter. Vi har lite att ta ikapp men sedan beror det allmänt på att vi är på väg in i en lågkonjunktur, säger han.

Har Dalarna blivit mer attraktivt?

– Nej, det vill jag inte påstå. Utan det är en bostadsbrist som uppstått. Jag kan inte se något annat än att bostadsrättspriserna kommer stadga sig och även öka lite till framöver.

Positivt för lägenhetssäljarna

Eftersom att bostadspriserna är höga så verkar framtiden fortsatt vara ljus för lägenhetsägarna, menar Blommé.

– Vi sålde en lägenhet för en miljon nyligen, men hade det varit för ett tag sedan så hade vi kanske sålt den för 950 000. Så det är en uppgångsperiod för lägenhetssäljarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer