Prislappen för överklagandet av flygplatsvägen: 15 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Den nya flygplatsvägen i Sälen blir 15 miljoner kronor dyrare än det var tänkt.
De ökade kostnaderna beror på att upphandlingen av vägbygget överklagades, något som nu leder till kraftiga förseningar.
– Jag tycker det är synd, säger projektledaren Anders Hjärtedal.

Det var stort intresse när de exakta planerna för den omdiskuterade flygplatsvägen i Sälen till sist presenterades för byborna i Rörbäcksnäs på onsdagskvällen.

Hela projektet stoppades i somras av att en entreprenör som inte fick jobbet protesterade och överklagade upphandlingen.

Trafikverket fick rätt

Det blev inget gehör alls i domstolarna. Trafikverket hade gjort helt rätt.

– Det här är inget som Trafikverket kan göra något åt. Men hade vi inte haft överklagningarna så hade vi inte haft de här kostnaderna, säger Anders Hjärtedal som är projektledare vid Trafikverket.

Byggjätten Peab som fick jobbet, skulle enligt första planerna ha byggt flygplatsvägen för 117 miljoner kronor med start i somras. Nu rivstartar istället bygget först efter nyår för att delvis bli klart innan flygplatsen öppnar.

Ett halvår försenat

Resten av vägsträckan blir över ett halvår försenat. Det leder till flera fördyringar och hela kalaset landar nu istället på närmare 135 miljoner kronor.

Entreprenören Scandinavian Roadcontruction med säte i Bjursås överklagade upphandlingen för att bolaget hävdade att det kunde bygga vägen 10 miljoner kronor billigare.

– Det här har varit en tuff resa med mer överklaganden än vanlig, säger Anders Hjärtedal.

Första etapp klar i sommar

I en första etapp byggs nu den helt nödvändiga nya östra vägsträckan klart först. Då går det redan till sommaren att ta sig förbi den nya flygplatsen som är tänkt att öppna i slutet av nästa år, tack vare en provisorisk lösning längs den gamla fjällvägen.

Och sommaren efter ska sedan – som en andra etapp – hela den sex kilometer långa vägsträckan ner till Rörbäcksnäs stå klar.

– Det känns jättebra. Man har längtat efter det här och det har jag också, säger Anders Hjärtedal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygplatsen i Sälen

Mer i ämnet