Det lösa avfallet har ökat, något Mikael Vretfors märkt av i sitt yrke som sopåkare. Foto: /SVT

Problem med löst avfall i Falu kommun har ökat

Uppdaterad
Publicerad

Plastpåseskatten gör att fler väljer att slänga sina sopor löst i soptunnor. Falu energi och vatten har sett en tydlig ökning av det så kallade lösa avfallet sedan skatten infördes i maj förra året.

– Det är en konsekvens av plastpåseskatten. Det har blivit ett arbetsmiljöproblem för vår personal, säger Falu energi och vattens kommunikationschef, Kristin Forsberg och tillägger:

– Jag har inga exakta siffror på det hela, men vår personal säger att det handlar om ett problem som blivit allt större efter plastpåseskatten infördes.

Norra Dalarna har också problem

Även i norra Dalarna märks problemen med löst avfall.

”Vår entreprenör hade märkt en ökning av det lösa avfallet i restavfalls kärl när de hämtar och tömmer kärl innan sommar. Med anledning av detta gick vi ut med information och tips till samtliga hushåll via lokalbladet innan semester. Efter att vi hade gått ut med info har jag inte hört något mer. Jag kan nog inte säga att det har blivit ett större problem, tack och lov.”, skriver Norra dalarna vatten och avfalls vd, Marilou Hamilton Levin i ett mejl.

I klippet: Sopåkaren Mikael Vretfors berättar hur stora problemen är och vad han tycker om att behöva ta upp andras sopor som flyger iväg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.