Prognosen: 40 intensivvårdsplatser behövs i Dalarna

Publicerad

Antalet svårt sjuka som behöver vårdas på sjukhus ökar nu i hela landet. I Dalarna vårdas elva patienter med covid-19 på intensivvårdsavdelning, enligt Region Dalarnas senaste lägesrapport. Men när vi når kulmen kommer långt fler platser behövas.

I hela landet fanns det förra året 526 så kallade IVA-platser, enligt enligt Svenska intensivvårdsregistret (SIR). Många sjukhus har de senaste veckorna byggt ut kraftigt, och Socialstyrelsen uppgav på onsdagen att man har utökat med ungefär 300 platser i hela landet. 

— En tredjedel av platserna är inte belagda än, sa Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen på dagens presskonferens.

Coronaviruset i Dalarna

Men enligt Folkhälsomyndighetens prognos så kommer det behövas mellan 900 och 1300 IVA-platser när pandemin når sin kulmen med allra flest sjuka i Sverige. Alltså saknas det fortfarande mellan 100 och 400 IVA-platser.

40 platser i Dalarna

I Dalarna beräknar Folkhälsomyndigheten att man som mest kommer behöva 40 intensivvårdsplatser.

Dalarnas smittskyddsläkare, Anders Lindblom, vill inte uppge hur många intensivvårdplatser det finns i länet men han uppger att det finns kapacitet att vårda fler än de som idag intensivvårdas.

I klippet berättar smittskyddsläkaren mer om läget med intensivvårdsplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet