I klippet berättar Siamak om promenaderna som skapat möten mellan svenskar och nyanlända i Falun. Foto: Jessica Hansson

Siamak från Falun arrangerar språkpromenader i Falun: ”Folk kommer hit från andra städer för att vandra”

Uppdaterad
Publicerad

Siamak tvingades fly till Sverige från Iran för tre år sedan och märkte snabbt att det var svårt att lära sig det svenska språket. Under pandemin valde han att skapa en promenadgrupp där nyanlända och svenskar pratar med varandra.

– Många var oroliga under pandemin! Tidigare när jag själv varit i skogen så har jag främst sett svenskar, därför ville jag skapa grupp där invandrare också kunde delta så att vi alla kunde ha roligt tillsammans, säger Siamak Lotfiani.

Stort intresse för promenaderna

Under promenaderna som pågått varje lördag under cirka två års tid så har allt från tre till 20 personer deltagit. Siamak berättar att det funnits stort intresse och att många som deltagit inte haft kännedom om att vissa av vandringslederna funnits, något han menar på också gjort gruppen mer populär.

– Det finns personer som bott i Falun i många år som inte har vetat om lederna som då blivit nyfikna och visat gruppen till sina vänner. Det har också gjort att vi fått större gemenskap.

Siamak har på grund av promenadgrupperna tilldelats Falu kommuns mångfaldspris 2021. Priset delas ut på Falu kommunfullmäktige i december.

Viktigt med språket

– Det är väldigt viktigt att komma in i samhället och vi måste hitta ett sätta att få svenska vänner. Jag är själv invandrare och jag vet att om jag kommer in samhället så kan jag på annat sätt ta del av kulturen, säger Siamak Lotfiani.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.