Brandkåren har bytt sirener på bilarna för att kunna höras bättre när trafiken är som långsammast.

Räddningschefen om trafikproblemen i Mora: ”Vi har köpt in starkare sirener”

Publicerad

Under flera timmar varje dag flyter trafiken i Mora långsamt. Trafikverket jobbar med att förbättra framkomligheten, men hittills det tar tid. Räddningschefen i Mora, Johan Szymanski, berättar om hur utryckningar påverkas av trafikproblemen.

– Vi har köpt in starkare sirener, berättar han.

Trafikverket jobbar med att försöka förbättra framkomligheten och säkerheten på genomfarten genom Mora. Trafikverkets plan är att ta bort alla trafikljus som finns på genomfarten och istället ersätta dem med rondeller.

En ny men provisorisk rondell har redan ersatt ett av trafikljusen. Den har fått trafiken att flyta något bättre just där, och snart är rondellen vid Badstubacksbron klar. Men fortfarande återstår tre trafikljus.

Husvagnar och husbilar kan inte flytta sig för räddningsfordon

Och för dem som behöver ta sig fram snabbt under de tider som trafiken är som värst kan det uppstå problem.

– Ett problem är att det är många husbilar och husvagnar i trafiken som har svårt att hitta någonstans att ta vägen när vi kommer, men vi tar oss fram, säger Johan Szymanski, brandchef på brandkåren Norra Dalarna som berättar att man ser fram emot omgörningen.

– Vi är med i arbetet och är förväntansfulla. När ombyggnationen är klar kommer det att finnas en utryckningsfil i mitten, det blir bra, men det gäller bara att hitta sätt för oss att ta oss fram under ombyggnaden, säger Szymanski.

Anpassat sig med starkare sirener

Och hos brandkåren har man gjort vissa konkreta förändringar som en anpassning till trafikläget.

– En sak vi har gjort är att alla nya bilar vi köper in har starkare sirener som annars används i storstäderna. De gör att vi hörs bättre, så trafiken hör oss bättre och kan köra undan längre fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.