Räddningstjänster från Mora, Orsa, Älvdalen, Vansbro och Leksand är tänkta att ingå i förbundet. Foto: Mora Brandkår

Allt närmare ett nytt räddningsförbund i Dalarna

Publicerad

Nu har ett nytt steg tagits mot en sammanslagning av fem räddningstjänster i Dalarna. Efter ett möte på tisdagen mellan de inblandade kommunerna stod det klart att det inte innebär någon merkostnad att ingå i förbundet. Planen är också att behålla de nuvarande styrkorna.

De fem kommuner som är tänkta att ingå i räddningsförbundet är Mora, Orsa, Älvdalen, Leksand och Vansbro. Mora ska enligt det förslag som presenterades på tisdagen betala cirka 20 av de 61 miljoner som verksamheten omsätter.

– Vi ska förstärka ledningsorganisationen genom att leda tillsammans, säger Moras brandchef Johan Szymanski.

Två kommuner saknas

Rättvik har sedan tidigare sagt nej till att ingå i förbundet, och Malung-Sälens kommun har hoppat av efter vägen.

– Vi hade frågan uppe i fullmäktige och en majoritet var för en utredning, men när den satte igång verkade det som om det redan var bestämt att det skulle bli en sammanslagning, så då drog vi oss ur, säger Hans Unander (S), kommunalråd Malung-Sälen.

– Resan gick lite för fort för oss, men vi vill naturligtvis ha ett bra fortsatt samarbete med övriga räddningstjänster, säger han.

Förbundet föreslås heta Brandkåren i norra Dalarna, och sammanslagningen planeras vara klar till årsskiftet 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer