I anmälan står det att skolans rektor uppmanar lärarna att sätta högre betyg än motiverat. Foto: SVT

Rättviks kommun ska utreda påstått betygfusk

Uppdaterad
Publicerad

Rektorn på Rättviksskolan uppmanar sina lärare att sätta högre betyg än motiverat. Det påstås i en anmälan till Skolinspektionen. 

För en månad sedan  inkom  anmälan till Skolinspektionen där det också påstås  att rektorn  ändrat i betyg så att avgångselever som haft underkänt i kärnämnen fått ett E och därmed kunnat börja gymnasiestudier. Detta har enligt anmälan lett till problem på gymnasieskolan i Rättvik. 

Kunskapsnivåer långt under kraven

En tidgare rektor på gymnasieskolan säger till SVT att det är mellan fem och tio av förstaårseleverna från Rättvik som haft en kunskapsnivå långt under kunskapskraven i kärnämnena och framförallt i engelska. Kunskaps- och betygproblemen  ska ha lyfts fram till Lars Kratz, ordföranden i Barn och utbildningsförvaltningen under 2016 och 2017, men han säger idag att han inte känner igen de uppgifterna.

Vill inte kommentera

Rektorn på Rättviksskolan kände idag inte till att Skolinspektionen i torsdags gav kommunen i uppdrag att utreda uppgifterna om betygsfusk och rektorn ville idag inte heller kommentera uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.