Regeringens budget: Så här mycket pengar får Dalarna

Publicerad

Höstens budget presenterades under onsdagen i Borlänge. Riksdagsledamoten Patrik Engström (S) och oppositionsregionrådet Sebastian Karlberg (S) berättade om de viktigaste punkterna.

Höstbudgeten innebär extra miljoner inom flera områden.

Kunskapslyft

• 645 utbildningsplatser på Högskolan Dalarna.

Mer resurser till kommuner och landsting

• Dalarnas kommuner får totalt omkring 320 miljoner av regeringens satsning på välfärden.

• Avesta och Ludvika får ett tillskott på 3,6 respektive 3,1 miljoner kronor eftersom kommunerna tagit emot ett stort antal flyktingar i förhållande till sin folkmängd.

• Borlänge får ett statsbidrag för att minska segregationen på 8,8 miljoner kronor.

• Region Dalarna har hittills fått ett tillskott på cirka 123 miljoner kronor. Tillskottet för nästa år innebär ytterligare 42 miljoner kronor.

• Vidareutbildning för sjuksköterskor ökas med 2,8 miljoner kronor.

• Barn- och ungdomspsykiatrin får ett tillskott på 8,4 miljoner kronor.

• Kommunerna i Dalarna får 21 miljoner kronor till bättre vård och omsorg för personer med demens samt för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre.

Dalarnas äldre får bättre ekonomi

• 23 235 pensionärer i Dalarna får höjt grundskydd (garantipension och bostadstillägg) vilket blir ungefär 196 kronor extra i månaden.

Grön skattereduktion

Alla kommuner i Dalarna förutom Falun och Borlänge får sänkt skatt på 1650 kronor per år. I Dalarna omfattas 142 000 personer och de som berörs är de som bor i glest befolkade områden. De flesta som får sänkt skatt bor i Avesta.

– Om vi ska hitta en förlorare så tycker jag det är välfärden. Vi hade kunnat fördela de här sex miljarderna på ett helt annat sätt. Det finns många hål att stoppa i välfärden, säger riksdagsledamoten Patrik Engström (S).

Starta klippet för att höra vilka han ser som vinnare i budgeten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer