Regimskifte kan ge nytänkande tror chefskirurgen

Uppdaterad
Publicerad

Om Miljöpartiet och Alliansen kommer överens väntar ett historiskt maktskifte i landstinget Dalarna. Kirurg Anders Cohen tror att ett maktskifte kan vara positivt för båda sidor inom politiken.

– Jag tror det vore bra med en nära kontakt mellan politikerna och de praktiska ledningarna.

Det är kirurg Anders Cohens recept till positiv utveckling i landstingets sjukvård.

”Kan må bra av att vara i opposition”

Anders Cohen har varit chef för kirurgen i Falun och aktiv i sjukvårdsdebatten. Han tror att ett eventuellt maktskifte i landstingsledningen kan vara vitaliserande för båda sidor.

– Den som suttit på makten kanske mår bra att vara i opposition och att det blir ett nytänkande på båda sidor. Den som varit i opposition och hamnar i styrsätet har haft det ganska lätt men får plötsligt ta det ekonomiska ansvaret.

Sjuksköterskor väntar att alliansen sänker arbetstiden

Arbetstidsförkortning för sjuksköterskor som jobbar natt fanns bland allianspartiernas vallöften. Det konstaterar Vårdförbundets dalaordförande Kerstin Erlandsson.

Om de pågående förhandlingarna mellan alliansen och Miljöpartiet leder till en ny majoritet och regimskifte så ser hon fram mot att alliansen infriar vallöftet om ett nytt nattavtal som förkortar arbetstiden för de sköterskor som jobbar natt och treskift.

– Ett sådant aval skulle kunna göra det lättare att rekrytera sjuksköterskor till vården i Dalarna, säger Kerstin Erlandsson.

Styrt sjukvården i Dalarna i 92 år

Tidigast nästa vecka väntas besked om hur det går i förhandlingarna mellan allianspartierna och Miljöpartiet om att bilda en ny majoritet som i så fall medför att Socialdemokraterna hamnar i opposition efter att ha styrt sjukvården i Dalarna i 92 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.