Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kollektivtrafiknämndens ordförande Ulf Berg (M) berättar vad som beslutades vid onsdagens möte. Foto: Hannes Forssell/SVT

Gratisbussarna tas bort i Avesta – ”De som åker buss borde ta cykel eller en promenad”

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna kunde inte komma överens med Avesta kommun om ett nytt kollektivtrafikavtal. Avestas kommuninvånare ska betala för sin kollektivtrafik. Det står klart efter ett möte i kollektivtrafiknämnden på onsdagen.

Region Dalarna hade gjort en beräkning som pekade på att Avesta borde betala mer för att ha kvar sin avgiftsfria kollektivtrafik. I stället för 4,6 miljoner kronor ville Region Dalarna att kommunen skulle betala nio miljoner. Men på tisdagen klubbades ett förslag där avtalet sägs upp. Från och med 1 april 2021 blir det därmed till att betala för kollektivtrafiken för kommuninvånarna.

Men enligt Abbe Ronsten (S) är beslutet taget på felaktiga grunder. Beräkningen är gjord på ett sätt som visar vad kostnaderna skulle bli för kommuner som skulle vilja ha avgiftsfri trafik i framtiden, menar han.

– För nytillkomna kommuner så stämmer beräkningen, men man tar inte hänsyn till att Avesta hade avgiftsfri trafik före 2016 när nuvarande avtal tecknades, säger Abbe Ronsten (S).

– Vi kan inte ha Avesta kommun i en gräddfil, vi måste ta höjd för att vi måste behandla alla kommuner lika, jag tycker hans räknesätt inte stämmer heller, säger Ulf Berg (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer