Foto: SVT/TT

Region Dalarna har vänt röda siffror till svarta

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år av underskott så visar nu det preliminära bokslutet för Region Dalarna på ett överskott på 791 miljoner kronor för år 2020, enligt ett pressmeddelande från Dalasamverkan.

Där uttalar sig också regionrådet och regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) om vad som ligger bakom trendbrottet och trycker på Dalasamverkans roll i det hela:

– I valet 2018 röstade dalfolket bort Socialdemokraternas misslyckade ekonomiska styrning. Det var tydligt att man ville ha ett nytt ledarskap med en ny strategi. Istället för att tro att mer pengar löser allt är vår strategi att hålla nere kostnadsutvecklingen.

Vill förhindra framtida skulder

Av det väntade överskottet på 791 miljoner kronor så kommer 281 miljoner från ökade generella statsbidrag. Och enligt Berg så ska överskottet nu användas till att återställa ekonomin, för att förhindra framtida skulder.

– Vi ska beta av vårdskulden som byggts upp under pandemin och även investera i fastigheter. Utan bra lokaler är det omöjligt att erbjuda en god vård. Vården ska komma närmare – i hela Dalarna, säger Ulf Berg (M) i pressmeddelandet.

Stödpengarna används fel enligt oppositionen

Men enligt oppositionsrådet Abbe Ronsten (S) så har de styrande politikerna inte använt pengarna som man fått i statsbidrag på rätt sätt. Han menar att de till viss del lagts på hög till resultatet för bokslutet i stället för att göra nytta under pandemin.

– I grunden är det positivt att vi har koll på ekonomin, men man måste också komma ihåg varifrån överskottet kommer. Det handlar delvis om massiva stödåtgärder från staten, säger han.

Stödpengar som är tänkta att läggas på coronavård men som Ronsten är kritisk till hur de använts.

– Exempelvis var vi sena med att börja covid-testa här. Och så belönade vi vår sjukvårdspersonal med mindre pengar än i många andra regioner. Så har vi Folktandvården som går back på grund av corona – och då lägger man ner fyra filialer och försämrar för dalfolket, säger Abbe Ronsten (S).

– Med de extra resurserna man får kunde man hantera konsekvenserna av corona på ett mycket bättre sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Region Dalarna

Mer i ämnet