Nästa grupp som kommer prioriteras är de i riskgrupp. Foto: Johan Nilsson, TT

Region Dalarna ökar kapaciteten för antikroppstestning

Uppdaterad
Publicerad
Regionen planerar just nu för att öka kapaciteten för antikroppstestning. För närvarande testas bara vård- och omsorgspersonal och det är svårt att säga när fler grupper kommer att kunna provtas.

Nästa grupp som kommer prioriteras är de i riskgrupp, det vill säga personer över 70 år eller personer med en eller flera underliggande sjukdomar. Därefter prioriteras personer inom samhällsviktig verksamhet, såsom polis och räddningstjänst.

– Att många vill provta sig för att se om man haft covid-19 är förståeligt, som det ser ut nu kommer regionen kunna erbjuda serologiprover till allmänheten i höst, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare.

Det råder brist på laboratoriematerial för att i dagsläget kunna utöka antikroppstestning.

Förstärker med mer personal

Det råder brist på laboratoriematerial för att i dagsläget kunna utöka antikroppstestning. Men då Region Dalarna planerar att utöka kapaciteten för antikroppstestning rekryterar de fler undersköterskor. Detta gäller främst i Falun, Avesta och Ludvika som fler tjänster nu finns att söka.

– Vi behöver undersköterskor med viss erfarenhet för att vi ska kunna utöka provtagningskapaciteten under sommaren, säger Ulla Allard, verksamhetsutvecklare, primärvården i Falun.

Tvätta händerna

Det är fortfarande viktigt att alla tar sitt eget ansvar för att minska smittspridningen, genom att tvätta händerna noga och ofta, hålla avstånd och stanna hemma om man är sjuk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet