Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
“Den är definitivt död“, hör Ulf Berg (M) och Sofia Jarl (C) om privat ambulans i Dalarna. Foto: Anders Hansson / Lisa Linder Lindberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Region Dalarna överger tankarna om ambulans på entreprenad

Uppdaterad
Publicerad

De styrande partierna i Region Dalarna beställde en utredning av för- och nackdelar med att lägga ut ambulanssjukvården på entreprenad. Nu har rapporten konstaterat att den befintliga ambulanssjukvården är välfungerande, därför kommer inte heller politikerna att driva den linjen vidare.

Utredningen tar inte ställning till om Region Dalarna borde lägga ut ambulanssjukvården på entreprenad eller inte, men lyfter fram svårigheter som andra regioner har upplevt i samband med upphandlingar av ambulanstjänster, till exempel att det noggrant måste förtydligas vad som ska ingå i avtalet.

Nya dagambulanser i Djurås och Hedemora

Nu riktar de styrande politikerna i Dalasamverkan istället fokus mot andra sätt att utveckla ambulanssjukvården, till exempel genom att byta metod för att mäta utryckningstider. Dessutom ska dagambulanser fördelas över länet på ett nytt sätt.

– Ett av våra vallöften, som senare infriades, var att placera en ambulans dagtid i Rättvik. Vi såg dock att det fanns mer att göra. Placeringen av dagambulanser är inte optimal. Därför vill vi nu placera en dagambulans i Djurås och en i Hedemora, säger Ulf Berg (M) i ett pressutskick.

– Vi tycker att det är väldigt glädjande att man överger detta dåliga förslag, säger Sebastian Karlberg (S) oppositionsråd region Dalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna – Privatisering av ambuansen

Mer i ämnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
“Den är definitivt död“, hör Ulf Berg (M) och Sofia Jarl (C) om privat ambulans i Dalarna. Foto: Anders Hansson / Lisa Linder Lindberg/SVT
Ambulansutredningen har under utredningens gång ifrågasatts av den politiska oppositionen vid Region Dalarna. Foto: Lisa Linder Lindberg/SVT