Rädd för vårdcentralen – väljer akuten istället: ”Bättre och säkrare alternativ”

Uppdaterad
Publicerad

Julia lever med skyddad identitet efter att ha lämnat sin våldsamma man. När hon eller hennes barn blir sjuka söker hon vård på akuten istället för på vårdcentralen av rädsla för att annars bli röjd.

– Det är ett bättre och säkrare alternativ både för vård och när det kommer till mediciner, säger hon.

Hur den som lever med skyddad identitet hanteras inom vården skiljer sig åt mellan Sveriges regioner, det visar en granskning som SVT Nyheter Dalarna gjort.  

I Dalarna ska personer som inte vill eller kan uppge sitt personnummer få ett så kallat reservnummer – ett tillfälligt nummer i kontakt med vården. Dessutom ska den vårdsökande erbjudas en kontaktperson vid första vårdtillfället.

Men de här riktlinjerna känner inte Julia igen. 

– Jag känner inte igen någonting överhuvudtaget. Ingen har berättat för mig att jag kan få någon kontaktperson eller att jag kan få något direktnummer att ringa när jag söker vård, säger hon.

Problem att hämta ut mediciner

Julia anser att akuten är ett säkrare alternativ än vårdcentralen då hon tycker att sekretessen känns högre där. Där kan hon även få med sig mediciner som kan räcka några dagar innan hon har möjlighet att hämta ut dem på apoteket.

Det uppstår också ofta problem när hon ska hämta ut medicin till sina barn.

– Först är det problem med hotbilden, för i apotekens system så står det inte vem som är hotbilden för barnen. Jag kan heller inte bevisa att jag är mamman utan måste ha med mig ett personbevis som inte får vara för gammalt för då blir jag nekad. I många fall har de fått ringa upp läkaren som skrivit ut medicinerna, som då fått godkänna mig. Vissa tillfällen har jag fått ringa min handläggare på socialtjänsten.

Julia heter egentligen något annat och i videon ovan har en annan person läst in hennes citat. Där svarar också Region Dalarna.

Tre typer av skyddade personuppgifter

Sekretessmarkering: Den lägre graden av skyddade personuppgifter. En sekretessmarkering är en administrativ åtgärd som gör det svårare för andra att ta del av dina personuppgifter i folkbokföringsregistret. I praktiken fungerar det som en varningssignal för Skatteverket och andra myndigheter om att en prövning ska göras innan uppgifterna om dig lämnas ut. Det är alltså ingen absolut sekretess.

Skyddad folkbokföring: Klassas som ett starkare skydd än sekretessmarkering. När du har skyddad folkbokföring får du vara folkbokförd i den gamla kommunen trots att du har flyttat därifrån. En adress till Skatteverket registreras dit du får din post. Uppgifterna om att du har skyddad folkbokföring skickas till alla samhällsviktiga myndigheter.

Fingerade personuppgifter : Det starkaste skyddet vilket innebär att du får nya identitetsuppgifter, till exempel ett nytt namn och ett nytt personnummer. Ges endast ut till de personer som är utsatta för särskilt allvarlig brottslighet och hotas till livet, hälsa eller frihet.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.