Här svarar Ulf Berg på era frågor om sjukvården i Dalarna. Foto: Ellen Skogbergs,SVT

Regionråd Ulf Bergs svar på publikens frågor om hyrläkare i vården

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen svarade regionrådet Ulf Berg (M) på frågor och kommentarer om hyrläkare inom vården i Dalarna. Här är några av inläggen.

Signaturen ”E” menade att hyrpersonal inom psykiatrin är farlig och att man varken får riktig hjälp eller träffa samma läkare mer än en gång. Där svarade Ulf Berg att Region Dalarna har problem, men att satsningar görs och av betygen att döma går det åt rätt håll.

Kommer hyrpersonalen fasas ut?

En fråga var om det finns någon tidsplan för när hyrpersonalen inom Region Dalarna kan vara utfasad.

– Tyvärr går det trögt. Kostnaderna har ökat med 20 miljoner kronor 2018 och är nu 236 miljoner kr. Ambitionen är nu att kraftigt vända trenden nedåt. Men det kommer säkert vara ett arbete som vi tvingas hålla på med hela mandatperioden. Ibland är det dock bättre att tillfälligt lösa ett problem med hyrläkare, men vi brukar säga att vi ska göra oss oberoende och bara ha när det passar vår verksamhet, svarar Ulf Berg.

Varför inte ge vårdpersonalen bättre lön?

Signaturen ”Anette” frågar varför landstingen inte kan ge vårdpersonalen bättre lön och schema. ”Det är inte brist på sjuksköterskor. Om landstingen ändrar allt detta kommer fler att vilja jobba åt landstingen och vi slipper hyra in dyr personal som inte bryr sig så mycket om patienten och då blir många sjukdomar oupptäckt tyvärr.” skriver ”Anette”.

– Vi kommer i närtid lägga förslag för att bli en bättre arbetsgivare. Tycker du gör ett korrekt analys, svarar Ulf Berg.

Var är ambulansen till Rättvik och blir akuten i Avesta kvar?

Även om dagens ämne var hyrläkare så kom det också in ett par frågor om ambulansen om den kommer till Gagnefs kommun.

– Vissa områden har för dålig passning idag och det ska vägas in i vår utredning. Ej acceptabelt nu, svarar Ulf Berg.

”Var är ambulansen till Rättvik” frågade signaturen Lars.

– Den är på gång, inväntar kommunens besked att allt är klart, svarar Ulf Berg.

På frågan om akuten i Avesta blir kvar under Bergs mandatperiod blev svaret ”Ja”.

Här hittar du hela chatten med Ulf Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.