Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Hon borde fått en helt annan läkarundersökning från början, säger Ulf Berg (M). Foto: SVT

Regionrådet om Birgittas död: ”Ett misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort misslyckande och en av orsakerna kanske är stafettläkare. Det säger regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) om Birgitta Jäger som fick träffa 18 läkare och där cancern uppäcktes för sent.

– Hon borde fått en helt annan läkarundersökning från början och det tror jag att det hade varit större möjligheter för om hon hade haft en fast läkarkontakt, säger Ulf Berg (M).

Region Dalarna brottas som övriga regioner i sjukvårdssverige med läkarstafettfrågan som visat sig svårlöst.

Dels fattas läkare på många håll samtidigt som stafetterna kostar mycket pengar och gör att patienterna ofta får träffa en annan läkare vid återbesök.

– Det behövs ett långsiktigt arbete med att vara en bra arbetsgivare för att få de fasta läkarna att trivas, säger Ulf Berg om regionens strävan att på sikt minska intaget av läkarstafetter.

– Det är ineffektivt med staffetter och många gånger tar stafettläkare ett antal prover extra för att vara på säkra sidan, men det verkar inte ha skett här. Här verkar man inte ha tagit de tester som behövts, säger Ulf Berg om fallet med Birgitta Jäger.

SVT rapporterade · Hur påverkas du av att möta hyrpersonal i vården?

En kvinna i Dalarna var i kontakt med vården vid cirka 30 tillfällen och fick träffa 18 olika läkare. En kort tid innan hon dog fick hon diagnosen lungcancer och nu anmäler hennes anhöriga vården. Vilka är dina erfarenheter av hyrpersonal inom vården? Berätta för oss här i chatten och ställ dina frågor till regionrådet Ulf Berg (M) som svarar på frågorna under tisdagen.
17.18
 
 Hör Erikas berättelse om hennes mammas död. "Jag är jättearg", säger hon.
17.38
Nytt omdöme för varje ny läkare.
Finns ingen som kan hållas ansvarig då man skickas mellan olika "händer", alla med sin egen tolkning/utlåtande. För att inte tala om upprepningen av alla symtom som måste berättas om och om igen. Man hinner skaffa sig egen "spetskompetens" om sitt tillstånd innan en vettig läkare dyker upp. Litar inte på läkare idag då det inte finns någon att hinna skaffa förtroende för och som man förhoppningsfullt skulle kunna få återse.
Vi talar trots allt om undantag, men även dessa måste bort. Vi ska ha en bra och patientsäker vård. Tycker att alla som blivit dåligt bemötta ska anmäla detta till Patientnämnden, då kan vi systematiskt jobba med att bli bättre.
17.38
Tycker att det är dags att sluta leva i en fantasivärld. Det är ju uppenbart att det fattas läkare och sjuksköterskor i Dalarna. Och - ja det är ju då himla lätt att säga att man inte vill ha några stafetter. Men vad finns det då för alternativ om man inte vill ha stafetter?
Tyvärr så är nog alternativet att helt sluta med stafetter inte att helt plötsligt så kommer alla tjänster i sjukvården att besättas med ordinarie landstingspersonal utan i stället att läkar- och sjukskötersketjänsterna kommer att gapa ännu mer tomma än idag. Och eftersom färre personal förväntas ta hand om lika många patienter så kommer ännu fler att sluta allt eftersom fler blir utmattade eller hittar andra jobb. Så sluta fantisera om en sådan tulipanaros, den finns inte!
Kan man då inte göra något? Jo det är klart man kan. Ett sätt skulle förstås vara att erbjuda bättre lön och anställningsvillkor till utsjasad personal i Dalarna. Att erbjuda lite mer av trivsel, respekt och uppskattning. Det kan nog behövas och skulle nog framförallt bidra till att man täpper till flödet av personal som slutar, men knog även till att lite fler söker sig till sjukvården i Dalarna. Knappast så att det räcker till att besätta alla vakanser utan stafetter, eftersom det fattas folk i sjukvården i hela Sverige. Men nog skulle det bidra.
Instämmer och ditt sista stycke jobbar vi för att förverkliga.
18.21
Varför kan inte landstingen ge vårdpersonal bra arbetsmiljö, bättre lön och bättre schema så vårdpersonalen vill jobba i landstingen??? Det är inte brist på sjuksköterskor. Om landstingen ändrar allt detta kommer fler att vilja jobba åt landstingen och vi slipper hyra in dyr personal som inte bryr sig så mycket om patienten och då blir många sjukdomar oupptäckt tyvärr.
Sjukvården är sjuk
Vi kommer i närtid lägga förslag för att bli en bättre arbetsgivare. Tycker du gör ett korrekt analys.
19.06
Man måste kunna lita på våtden man får och tar emot. Hälsan är det bästa man har.
Har träffat endel inhyrd vårdpersonal.
Det har visat sig att majoriteten inte visat respekt eller ansvar. Dåliga undersökningar med diagnoser som jag eller vilken lekman som helst kundat ställt och inte visat sig korrekta.
Hyr personal inom vården måste bort!

Vi jobbar för att din önskan ska uppfyllas!
19.06
Det här är väl inte just en personalfråga när den avlidna träffat så mycket vårdpersonal? Det handlar väl snarare om relativt enkla test som man borde vara mycket mer generösa med inom vården. Då hade man ju i tid kunnat upptäcka att blodvärdena avvek och lättare kunnat diagnosticera cancern och sätta in lämplig behandling.
Rimlig uppfattning!
19.06
Alla vill/måste spara pengar ! Så det är ju ”bra ” med hyrläkare för ingen får skulden när något går del. En fast läkarkontakt är ju tvungen och ta någon form av ansvar.

Jag har gett upp! För politikerna säger bara -det fungerar så bra så!
Vi har jobbat 22 dagar, sossarna 92 år! Vi kan väl få några dagar till innan du dömer ut oss?
19.06
Är som ett lotteri,vilken läkare man träffar bedrövligt...
Behövs fler fast läkare så man kan få träffa samma. Vi är inte där idag, men målet är helt klart att detta ska förbättras rejält.
19.07
Vården i hela Sverige när det gäller att få rätt vård i rätt tid av rätt läkare fungerar inte! Väntetiderna är ovärdigt långa och när man så äntligen får en läkartid så får man träffa en mycket mycket stressad läkare som inte har tid eller lägger fokus på att lyssna ordentligt på vad man vill ha hjälp med/söker vård för. Katastrofalt
Vi kommer lägga ett antal förslag som förhoppningsvis ökar tillgängligheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer