Regionrådet om Birgittas död: ”Ett misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort misslyckande och en av orsakerna kanske är stafettläkare. Det säger regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) om Birgitta Jäger som fick träffa 18 läkare och där cancern uppäcktes för sent.

– Hon borde fått en helt annan läkarundersökning från början och det tror jag att det hade varit större möjligheter för om hon hade haft en fast läkarkontakt, säger Ulf Berg (M).

Region Dalarna brottas som övriga regioner i sjukvårdssverige med läkarstafettfrågan som visat sig svårlöst.

Dels fattas läkare på många håll samtidigt som stafetterna kostar mycket pengar och gör att patienterna ofta får träffa en annan läkare vid återbesök.

– Det behövs ett långsiktigt arbete med att vara en bra arbetsgivare för att få de fasta läkarna att trivas, säger Ulf Berg om regionens strävan att på sikt minska intaget av läkarstafetter.

– Det är ineffektivt med staffetter och många gånger tar stafettläkare ett antal prover extra för att vara på säkra sidan, men det verkar inte ha skett här. Här verkar man inte ha tagit de tester som behövts, säger Ulf Berg om fallet med Birgitta Jäger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.