Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
MP vill inte låsa sig vid ett alternativ – ratar bara ett parti. Hör Maj Ardesjö (MP) om var de står i regionvalet. Foto: Anders Hansson/SVT

Oklart om Dalasamverkan består – MP tvekar om fortsatt samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Under den gångna mandatperioden har sex partier haft den politiska makten i Region Dalarna. Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centern, Miljöpartiet och Dalarnas sjukvårdsparti som gjorde gemensam sak och kallar sig för Dalasamverkan.

Med mindre än två månader kvar till valet är det dock oklart om det blir någon fortsättning. Miljöpartiet har ännu inte bestämt sig för åt vilket håll de ska samarbeta.

– Vi har fått de andra partierna att intressera sig mycket mer för klimat- och miljöfrågor så jag tycker att vi har fått gehör för vår politik, kommenterar miljöpartiets avgående regionråd Kerstin Lund hur hon tycker att samarbetet i Dalasamverkan gått under mandatperioden.

Men varken hon eller någon annan i Miljöpartiet vill öppet berätta om den det blir ett samarbete till vänster eller till höger.

Oklar allians

Dalasamverkan bildades efter förra valet för att få en ny majoritet i Region Dalarna. Men just nu är det oklart om alliansen kan fortsätta.

– Vi är inte riktigt där ännu för att kunna uttala oss om hur vi ska göra, säger Maj Ardesjö (MP) vice ordf i partiets distriktsstyrelse och nummer två på partiets valsedel till regionvalet.

Det är ju knappt två månader kvar till valet och ni hade dalakongress med partiet alldeles nyligen. Vad talade ni om där?

– Vi talade om vad som ska stå i vårt partiprogram, säger Ardesjö.

Flera av varandra oberoende källor säger till Svt att det finns olika viljor om vänster- eller högersamarbete inom Miljöpartiet. Resultatet kan bli att partiet inte redovisar någon viljeinriktning alls vad gäller regionssamarbete före valet, utan istället hoppas på ett bra förhandlingsläge när valresultatet är klart.

Hör i klippet Miljöparitets motiv till varför de inte kan lämna ett tydligt besked redan nu!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet