Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rekordförsäljning av bostäder i tre dalakommuner

Uppdaterad
Publicerad

Tre kommuner i Dalarna sticker ut när statistik över bostadsförsäljning i länet presenteras. Två av kommunerna är glesbygdskommuner.

De senaste tre månaderna har rekordmånga bostäder bytt ägare i Malung-Sälen, Älvdalen och Gagnef.

Det är över fem år sedan fler bostäder såldes och köptes i kommunerna under samma tidsperiod. Det visar siffror från Mäklarstatistik som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Att en glesbygdskommun som Älvdalen får ett uppsving i omsättningen av bostadsrätter hör inte till vanligheterna enligt Per-Arne Sandgren på Mäklarstatistik.

– Under sommarmånaderna är det normala att försäljningen stannar av eftersom många går på semester, säger han.

Orsaker till omsättningen kan bero på att 16 nya lägenheter byggts i kommunen. En annan bidragande faktor kan vara försäljning av lägenheter nära semesteranläggningar. Totalt såldes och köptes 20 bostadsrätter under de senaste tre månaderna i Älvdalen. 

I Malung-Sälen såldes och köptes 26 villor, i Gagnef gjordes totalt 35 bostadsaffärer under motsvarande tid. I hela länet låg försäljningen på 415 sålda bostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.