Snö som sparats från förra vintern sprids nu ut på Lugnet i Falun. Foto: Lars-Gunnar Larsson/SVT

Rekordtidig skidpremiär på Lugnet i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Redan på lördag är det skidpremiär på Lugnet. På sparad snö från ifjol blir det både längdåkning och backhoppning.

Under ett tjockt lager av sågspån och bark har cirka 14.000 kubikmeter av förra säsongens snö på Lugnet sparats i en jättehög. Den har legat på bromsplanen nedanför hoppbackarna och nu har spånlagret schaktats bort.

På tisdagen lade man snö i underbacken till den mindre av de två stora hoppbackarna. Så tidigt har backarna i Falun aldrig förr varit klara att användas.

Hoppbackarna i Falun

Stort intresse från skidvärlden

– Jag tror att vi är först i Europa med att den här säsongen erbjuda backhoppning på riktig snö, säger Jimmy Birklin som är vd för Svenska Skidspelen.

– Intresset ute i skidvärlden är stort. I november kommer landslagen från Kanada, USA, Estland och Sverige att vara här på försäsongsträning.

2000 hopp i november

Dessutom har stora backhopparnationer som Finland och Norge visat intresse. Man räknar med att cirka 2000 träningshopp kommer att göras på Lugnet bara under november.

– Många har ju haft synpunkter på att hoppbackarna bara står här och inte används. Därför beslutade vi att göra den här satsningen med tidig snö, säger Jonas Boström som är kommunens verksamhetschef på Lugnet

– Vår stora fördel är ju att snön ligger vid backen så vi har inga transportkostnader. Och när det blir kallt så vi kan göra egen snö, kommer även ungdomsbackarna att snöläggas.

Längdslinga på en kilometer

Liksom ifjol blir det också tidig start för längdåkningen. En slinga på cirka en kilometer håller just nu på att läggas ut på Lugnets skidstadion.

– Förra årets tidiga längdåkning blev uppskattad och gick ihop ekonomiskt i och med att vi sålde spårkort. Det blir samma upplägg i år, men banan blir något längre än ifjol, säger Jonas Boström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hoppbackarna i Falun

Mer i ämnet