Religionsforskare: Vi måste våga tala om de obekväma frågorna

Uppdaterad
Publicerad

I debatten om moskébygget i Borlänge poppar ofta fördomsfulla och rent rasistiska föreställningar om islam upp.

Men religionsforskaren Tomas Axelson menar också att det finns fakta kopplade till exempel till extrem islamism som vi är dåliga på att hantera i Sverige.

Tomas Axelson säger att man måste ta människors oro på allvar och våga diskutera även de obekväma frågorna.

– Trots allt har vi haft människor i Sverige som har attraherats av väldigt reaktionär, patriarkal tolkning av islam och våldsbejakande islamistisk religiös extremism och de frågorna behöver vi få vända och vrida på, säger Tomas Axelson.

Moskébygget i Borlänge

LIVE-CHATT: Ställ dina frågor till Tomas Axelson om dina funderingar om islam här

Ger lugnande besked om IS-rekrytering

Han är docent i religionssociologi och verksamhetsledare vid IKUD, Interkulturellt utvecklingscentrum vid Högskolan Dalarna och samordnar forskning om bland annat mångkulturella frågor.

När det gäller farhågorna om våldsbejakande extremism och IS-resenärer kopplade till moskémiljön i Borlänge kan han ge lugnande besked.

– Det finns inget som indikerar att det skulle finnas där. Tvärt om verkar det som om Borlänges muslimska miljö inte alls genererar några krigsresande, utan det är en väl integrerad och fungerande miljö.

Möten om radikalisering

Under 2015 ska en man som växt upp i Borlänge ha rest till Syrien för att strida för IS. Kenneth Persson (S), ett av Borlänges kommunalråd, menar dock att man inte kan dra några slutsatser om Borlänges muslimska miljö utifrån den personen.

– Det var en enskild individ och det ska inte tolkas som att det är oro i den muslimska miljön, säger Kenneth Persson.

Han instämmer i Tomas Axelson bild av läget i Borlänge just nu. Representanter från kommunen håller återkommande möten med det islamiska förbundet i Borlänge för att hela tiden lyfta frågan om förekomsten av radikalisering.

– Vi får inga signaler om att det förekommer extremism, säger Kenneth Persson. 

Bra placering av centret

Tomas Axelson säger att moskébygget i Borlänge å ena sidan är en okomplicerad fråga. Det är ett formellt planärende för kommunen och vi har religionsfrihet i Sverige, den omfattar även muslimer.

Han menar också att placeringen av moskén är utmärkt ur integrationssynpunkt och ger kommunen beröm.

– Det är en bra strategi att se till att man inte får en socialt och ekonomiskt ojämlik samhällsutveckling, där muslimer hamnar i marginalen och inte får en värdig respektfull plats i samhället.

Å andra sidan menar han att man även måste våga lyfta frågor som skaver. Han säger att det finns många former av extremism i samhället och det finns ingen anledning att vara naiv vare sig det gäller vit makt-rörelsen eller religion.

Påståenden om finansiering

När det gäller extrema strömningar inom islam påstås det ofta att moskébyggen finansieras av konservativa rörelser i Saudiarabien -  som i gengäld kräver en viss inriktning på församlingens verksamhet.

– Den diskussionen är legitim. Men den ska man föra med församlingen och tillsammans med imamerna och de religiösa ledarna. Vad får ni för inriktning om ni tar emot pengar från Saudiarabien eller Qatar?

Som vi tidigare berättat säger församlingen i Borlänge att det inte är aktuellt att ta emot pengar från Saudiarabien. Man planerar att finansiera moskébygget med egna insamlingar i Sverige.

Måste börja ha en ”kraftfull dialog”

Men listan på påståendena i debatten om moskén sträcker sig längre än till bara finansiering. Det handlar om allt från kvinnoförtryck till rigida sharialagar och Tomas Axelsson menar att det är en brist att vi inte förmår prata om det här utan istället omgående ropar på förbud.

– Det är inte förbjudet att tycka olämpliga saker, men vi måste gå in och ha en kraftfull dialog om de här sakerna och shariaprincipen är ju en sådan sak. Låt oss bråka om det, varför tycker vissa så, och hur krockar det med idéer om likabehandling av kön och så vidare.

– Vi behöver en intensiv idédebatt mycket mer än hat- och hotkampanjer och att man på olika sätt ska förbjuda närvaron av olika företeelser i samhället. Det är helt fel väg att gå, det finns en annan progressiv väg att gå där man bygger tillsammans, avslutar Tomas Axelson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébygget i Borlänge

Mer i ämnet