Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ser du vilka delar av bron som kan behöva bytas ut, bilder på de nya lastbilarna som blir långa som tåg samt får mer information om vilka trafikstörningar som kan uppstå. Foto: Patrik Boberg/SVT

Risk för ännu mer störningar i Moratrafiken

Publicerad

Den trassliga trafiksituationen i Mora ställs nu inför ett nytt problem. Noret-bron behöver uppgraderas för att hålla för tyngre transporter och detta är ett nytt scenario som inte finns med i det pågående arbetet med att förbättra trafikflödet på genomfarten, som går just över den bron.

Det är riksdagens beslut från förra året att öka bärigheten i vissa broar och vägar för att ännu tyngre fordon ska kunna färdas där. Det gör man för att tillmötesgå industrins krav på att köra med ännu längre och därmed också tyngre lastbilar för både gods och timmer. Bärigheten ska ökas med tio ton från 64, som det är idag, till 74 ton.

Fundera på andra kommunikationsmedel och tider

Det är inte bara Noret-bron som det handlar om alltså, men just vid den bron kan nya svårigheter med framkomligheten uppstå när bron ska uppgraderas.

– Vi ber trafikanterna fundera över om man kan åka på andra tider eller om man kan använda andra kommunikationsmedel, säger Per-Henrik Fräjdin på Trafikverket.

I klippet ser du vilka delar av bron som kan behöva bytas ut, bilder på de nya lastbilarna som blir långa som tåg samt får mer information om vilka trafikstörningar som kan uppstå!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer