Rissveds är årets stjärnskott

Uppdaterad
Publicerad

Sportjournalisterna klubb Stockholm har utsett Jenny Rissveds till Årets Stjärnskott 2016.

Rissveds vann OS-guld i mountainbike i somras och hon berättar för SKS att hon fortfarande idag ett halvår senare påminns om framgången varje dag. Rissveds är första cyklisten att tilldelas priset sedan starten 1979. 

2012 bestämde sig Rissveds för att satsa fullt ut på mountainbike. Hon har tidigare tävlat i flera olika discipliner, allt från landsväg till velodrom. Mountainbike kom in som OS-gren 1996. Jenny Rissveds vann OS-guld i Rio 2016 och planerar att delta i OS i Tokyo 2020.

Dalarna – Jenny Rissveds

Årets Stjärnskott utses av Sportjournalisternas klubb Stockholm och Svenska Spel och har funnits sedan 1979.

– Jag förstår att det är ett riktigt ärofyllt pris att få, det känns superkul att jag lyckats slå mig in där. Kul också att jag är den förste cyklisten att få priset, säger Rissveds till Sportjournalisternas klubb.

Juryns motivering

Jenny Rissveds fick under 2016 sitt stora publika genombrott då hon slog sig in i världseliten och tog hem OS-guldet i mountainbike. Efter att tidigare ha varit framgångsrik på juniornivå utklassade hon alla konkurrenterna i sin OS-debut på ett imponerande sätt. Segern hade en bragdartad stämpel då hon på träningen inför loppet kraschade och i finalen hoppade hennes kedja ur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Jenny Rissveds

Mer i ämnet