”Eftersom folk åkte där av hävd så beslutades att sätta upp leden igen”, säger Ingemar Sköldner. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Rivna leden i Sälen byggs upp och spåras igen

Publicerad

Den omdiskuterade skidleden som revs inför förra säsongen i Sälenfjällen, har nu byggts upp helt igen. Efter hård kritik från både turister och företagare så har ledkryssen nu satts upp där de stod förut och skidleden har nu också börjat att spåras.
– Folk åker där ändå. Det är en säkerhetsfråga, säger Ingemar Sköldner, ordförande i Sälens fjällsäkerhetskommitté.

Den populära skidleden runt Mellanfjället i Sälen revs av kommunen inför förra vintern, utan förvarning. Efter stora protester öppnades den provisoriskt förra vintern. Men nu har ledkryssen satts upp igen där de stod tidigare och dessutom har leden börjat att spåras igen.

 - Eftersom folk åkte där av hävd så beslutades att sätta upp leden igen, säger Ingemar Sköldner som bland annat arbetar som kommunal spårare men som också är ordförande i Sälens fjällsäkerhetskommitté.

Går över kalfjäll

Leden går delvis över kalfjäll men också i urskogsmiljö där inga mobiltelefoner fungerar, inte ens polisens eget system Rakel går att använda längs en lång sträcka där.

 - Är det dåligt väder så måste det vara kryss på en sådan här led, annars ser man inte. Sen fungerar ju inga mobiler eller polisradion som vi använder här i dalgången och då har man i alla fall en led att hålla sig till. Vi jobbar ju med säkerhet så att ingen kommer bort och dör, säger Ingemar Skölder.

Starka kritiker

Men det är förstås också en service för skidturister. De som driver våffelstugorna i området har varit starka kritiker till att leden revs.

Och den tidigare rivningen leder nu istället till en extra satsning. Kommunen har lånat ut utrustningen som används nu och näringen kommer till sommaren att lägga nya spångar på leden samtidigt som kryssen sätts fast permanet.

Och lagom till sportloven blev det närmast vasaloppsklass på spåren.

 - Ja, det blir fint. Det är riktiga spår här nu, säger Ingemar Sköldner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer