Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tänkt att vara en streamingkonsert” – Jan Stumsner uttalar sig om åtalet och hur han ser på situationen.

P-Floyd i rätten efter vattenkonserten – tusentals samlades på Runn

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen fick kapellmästaren i tributrockbandet P-Floyd sitta i rätten och försvara den internetsända livekonsert bandet gjorde den 8 augusti pandemiåret 2020. Vid tillfället samlades ett stort antal båtar på sjön Runn mellan Falun och Borlänge och det var också där som bandet spelade, men på en brygga på land.

Vid tidpunkten rådde ett förbud för allmänna sammankomster med fler än 50 personer och åklagaren menade att bandet lockat för många människor att komma i båt.

Bara en person står åtalad och det är kapellmästaren Jan Stumsner i bandet P-Floyd. I rätten idag fick han redogöra för hur bandet hade planerat sin konsert och det framkom då att man berättat om livekonserten på bandets hemsida och i sociala medier. Förutom information om konserten hade där också funnits en upplysning under något dygn om att konserten även skulle kunna ses från sjösidan och att man kunde komma i båt till platsen.

– Vi gjorde en livestreamad konsert och det behövs det inget tillstånd för, sa Jan Stumsner i rätten. Han medger att han i förväg sett att folk diskuterade konserten på sociala medier men Stumsner anser inte att han har kunnat styra det, och att det måste vara fritt för människor att vistas på sjön.

Jämförde med vattenkonserten i Mora

Ett annat band höll under sommaren 2020 en liknande, livestreamad konsert i Mora och efter den dömdes två personer till dagsböter för brott mot folksamlingsförbudet. Men det finns en avgörande skillnad. Vid konserten i Saxviken befann sig bandet Dadson på en flytande scen på vattnet och besökare samlades i stora skaror på land. I fallet P-Floyd var det tvärtom – bandet och det 40-tal personer som gjorde livesändningen befann sig i land. Området var dessutom avspärrat, bevakat av vakter och inte öppet för allmänheten.

Tingsrätten i Falun måste nu fundera över om konserten och den åtföljande båt- och människosamlingen verkligen var ett brott. Domen meddelas om två veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.