Se bilderna från Naturvårdsbränningen i Horndal. Foto: Niklas Hagman

Rök från hyggesbränningar – många samtal till SOS

Uppdaterad
Publicerad

Det ligger en röklukt och rökslöjor över Dalarna på torsdagsmorgonen och många har ringt SOS Alarm och varit oroliga. Eventuellt har röklukten, som kommer från ett par naturvårdsbränningar, känts ända upp till Västerbotten. Även från Dorotea har flera ringt och larmat om röklukt, som inte har kunnat härledas till någon brand.

Röken kommer från ett par större naturvårdsbränningar i närheten av Österfärnebo och i ett område öster om Horndal och kan kännas och synas på mycket långa avstånd på grund av vinden, enligt räddningstjänsten.

Räddningstjänsten vädjar

SOS har under natten och morgonen fått in många samtal om röklukt och synlig rök.

– Vi har många ärenden liggande och räddningstjänsten bedömer var och ett av dem eftersom de behöver få bekräftat varifrån det kommer, berättar Lukas Hettman på SOS Alarm.

Räddningstjänsten vädjar nu till alla som ser lätta rökslöjor eller känner röklukt att undvika ringa 112 om man inte ser öppna lågor eller tydliga koncentrerade rökpelare. Ser man däremot öppna lågor eller tydliga koncentrerade rökpelare skall 112 omedelbart kontaktas, enligt räddningstjänsten.

Kan ha känts upp till Dorotea

Det finns misstankar om att rökukten spridits så långt som upp till Dorotea i Västerbotten. Där har SOS Alarm under torsdagen fått in flera samtal från oroade invånare om röklukt som man inte kunnat härleda någonstans, vilket gör att man misstänker att röken kommer från samma naturvårdsbränningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.