Hur bra koll har du egentligen på årets varmaste veckor och vad de kan ställa till med? Testa dina kunskaper i vårt snabb-quiz! Foto: TT

Sant eller falskt: Testa dina kunskaper om rötmånaden

Uppdaterad
Publicerad

22 juli startade rötmånaden för i år och den kommer att pågå till slutet av augusti. Att det man grillar och steker uppnår rätt temperatur är en förutsättning för att inte drabbas av matförgiftning.

Vad är rötmånaden?

– Det är ett gammalt uttryck som vi egentligen inte använder idag men som beskriver när det är störst risk att livsmedel blir försämrat, säger livsmedelsinspektör Magnus Lundberg på miljökontoret i Mora.

Vad ska man tänka på?

– Det är viktigt att ha ett risktänk och till exempel inte lämna mat framme om det är varmt.

Hur skyddar man sig från att få matförgiftning?

– Tänk på att tvätta händerna och att ha det rent runt omkring sig. Låt inte mat stå framme om det är varmt och se till att ha rätt temperatur i kylen och på det du grillar och steker.

I videon ovan kan du testa dina kunskaper om rötmånaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.