Ryggsäckarnas historiska resa

Uppdaterad
Publicerad

1914 började Wiktor Haglöf tillverka ryggsäckar i en liten stuga på familjens gård i Torsång i Dalarna. 100 år senare arbetar familjen fortfarande tillsammans, tre generationer sida vid sida.

I en stuga på 15 kvadratmeter, med bara en kamin för värme började Hans Haglöfs far Wiktor tillverka ryggsäckar för 100 år sedan.

På cykel och till fots reste han sedan runt och sålde sina ryggsäckar till bönder, skogsarbetare och skolbarn.

Första fabriken 1934

Ryggsäckarna blev snabbt populära och företaget växte i takt med efterfrågan. 1934 byggdes den första fabriken i Borlänge där cirka 20 personer arbetade. 1945 började Hans arbeta tillsammans med sin far och äldre bror Rolf på företaget.

– Förr i tiden som när jag trädde in, då fanns det inget alternativ. Det fanns inte samma möjligheter att röra på sig och flytta runt, det såg inte ut som det gör idag, säger Hans Haglöf.

Tillverkningen industrialiserades

1955 tog bröderna Hans och Rolf över verksamheten, då hade företaget hela landet som marknad och tillverkningen var till stor del industrialiserad. Men inom 20 år växte företaget Haglöfs så mycket att bröderna var tvungna att stanna upp och tänka efter om framtiden.

– Marknaden såg ut som så att efterfrågan var så stor att vi skulle vara tvungna vi beslöt oss för att sälja.

Värt en miljard

Företaget har fortsatt att växa och uppskattas idag vara värt en miljard kronor, men på grund av de stora volymer som produceras är det helt enkelt inte lönsamt att ha tillverkning i Sverige längre. Den sista svenska fabriken som fanns i Gävle stängdes 1988 och idag sker all produktion i Asien.

– Vi hade ingen aning då om hur bra det kunde gå, det är ju utopi. Så kan man inte tänka, säger Hans Haglöf.

Tre  generationer Haglöf

Familjen köpte tillbaka en del av företaget och nu jobbar tre generationer Haglöfs tillsammans. De tillverkar bärverktyg och har sin produktion i Borlänge. Hans som nu är 84 år går fortfarande till jobbet varje dag.

– Jag gillar att jobba och har trivts med det i alla år, det har varit min drivkraft. Men numera har jag inte så stor kolla på vad vi gör, utvecklingen går så fort, säger Hans och skrattar gott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.