Foto: /TT.

(S) fick flest röster i stiftsfullmäktige – valdeltagandet minskade i kyrkovalet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna blir återigen största nomineringsgrupp i valet till stiftsfullmäktige i Västerås stift där Dalarna ingår. Totalt fick Socialdemokraterna strax över 32 procent av rösterna. Det är en tillbakagång sedan förra valet då de fick 34 procent.

Med alla 144 valdistrikt räknade stod det på måndagsmorgonen klart att Socialdemokraterna fick flest röster i Västerås stift. Näst störst blev Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) med knappa 21 procent. Centerpartiet fick 15,5 procent av rösterna och petades därmed ned till tredje plats.

Valdeltagandet i årets kyrkoval till Västerås stift låg på 17,68 procent, vilket är en minskning från 2017 då siffran var 19,30 procent. Den minskningen följer trenden i resten av landet.

Totalt röstade 55 609 personer av de 314 487 röstberättigade.

Västerås stift innefattar hela Dalarna och Västmanland samt norra delen av Örebros län, stiftet har totalt 74 församlingar.

Lägst valdeltagande i Lima-Transtrand

Dalarnas lägsta valdeltagande i de lokala valen till kyrkofullmäktige fanns i Lima-Transtrands församling (14,19%). Men där var det också bara en enda nomineringsgrupp som ställde upp, den så kallade samlingslistan. Vi har tidigare rapporterat om svårigheter att rekrytera och behålla kyrkopolitiker där.

Högst procentuellt valdeltagande hade Bjursås församling (24,08%). Bjursås hörde tillsammans med Älvdalen och Avesta-Grytnäs till de församlingar eller pastorat som hade de minsta tappen. Ingen församling i Dalarna rapporterade ett ökat valdeltagande.

Arbetarepartiet – Socialdemokraterna: 26 (27)

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan POSK: 17 (14)

Centerpartiet: 12 (15)

Sverigedemokraterna: 6 (6)

Vänstern i Svenska Kyrkan: 4 (3)

Borgerligt alternativ: 4 (4)

Öppen kyrka – en kyrka för alla: 3 (3)

Miljöpartister i Svenska kyrkan De Gröna: 2 (1)

Kristdemokrater i Svenska kyrkan: 2 (2)

Frimodig kyrka: 2 (2)

Fria liberaler i Svenska kyrkan FiSK: 1 (2)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer