Foto: TT

Allt fler väljer bort ceremoni vid begravningen

Publicerad

I dag sker ungefär 6 % av alla begravningar i landet utan någon som helst ceremoni. Sen 2014 har den siffran stadigt ökat och Dalarna är tredje högst i landet i den statistiken.

– Den stora skillnaden är också att det förr var den avlidne som inte ville ha en ceremoni men nu är det de efterlevande som bestämmer det, säger Ulf Lerneus på Svenska begravningsbyråers förbund.

Anledningen till att många väljer bort ceremonin är många gånger på grund av tidsbrist. Men det är inte bara begravningsceremonierna som har förändrats. Det gäller även hur vi begravs.

Många vill sprida askan utanför en begravningsplats

Istället för en traditionell grav blir det allt vanligare att välja en askgravplats eller en plats i en askgravlund.

– Vi vill inte ha det riktigt så anonymt som i en minneslund, vi vill gärna ha en plats där namnet får stå, enligt Ulf Lerneus.

Förutom askgravplats eller askgravlund så är det en stor ökning av de som vill sprida askan utanför en begravningsplats. Förra året var det 2000 ansökningar om detta.

– 90 % av dessa ansökningar vill sprida askan över vatten, säger Ulf Lerneus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer