Foto: Henrik Hansson, Anders Hansson/SVT

P-Floyds kapellmästare döms efter vattenkonserten: ”Det är ganska 'wow' egentligen”

Uppdaterad
Publicerad

P-Floyds kapellmästare Jan Stumsner döms för brott mot ordningslagen efter den streamingkonsert som anordnades på en sjötomt vid Runn i augusti i fjol. Det meddelade Falu tingsrätt på fredagen.

– Jag var ansvarig för allt som hände på Runn – det är ganska ”wow” egentligen, säger Jan Stumsner.

Runt 600 båtar dök upp när P-Floyd anordnade en konsert vid Runns strand som livesändes på nätet i augusti 2020. Samtidigt rådde förbud mot allmänna sammankomster för mer än 50 personer på grund av rådande coronarestriktioner.

Jan Stumsner, kapellmästare i bandet, åtalades för brott mot ordningslagen. Stumsner sa att det var en ”blixt från klarblå himmel” och har sagt att konserten var tänkt att vara ett streamingevent.

Nu döms Stumsner eftersom ”konserten har anordnats för allmänheten och att allmänheten även haft tillträde till den. Det har således varit fråga om en allmän sammankomst i ordningslagens mening” skriver Falu tingsrätt i domen som meddelades på fredagen. Påföljden beslutas av tingsrätten till dagsböter om totalt 6 000 kronor.

– Jag är ju inte chockerad att jag fälls för det känns som att de inte har kunnat backa från det här. Sen kan jag tycka att det inte är rättvist, säger Jan Stumsner när SVT Dalarna når honom på telefon.

– Domen förklarar att jag var ansvarig för allt som hände på Runn och det är ju ganska ”wow” egentligen. En yta större än hela Falun var mitt ansvar.

Jan Stumsner berättar att dagens dom inte påverkar honom särskilt mycket.

–  Jag har aldrig mått dåligt över det här så jag ska nog kunna släppa det. Jag får extremt mycket kärlek från folk över hela Sverige. Ett otroligt stöd, helt fantastiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.