De röda sträckorna är i normala fall vägar med tät trafik under sportlovet. Hör hur det blir i år. Foto: Karl Barrsjö/Trafikverket

Trafikpolisen om sportlovstrafiken: ”Det är ett lotteri varje år”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår sportlovsveckorna – något som brukar innebära mycket trafik längs vägarna bland annat upp till fjällen. Men i år ser det inte riktigt ut som vanligt.

– Vi upplever att det är mindre trafik rent generellt, säger Johan Alm, trafikpolischef i Dalarna, som betonar att det kan ändra sig närmare helgen.

Trafikpolisen i Dalarna har samma bemanning på vägarna i år som andra år. Bland annat eftersom det är svårt att förutse trafiktätheten.

– Vi vilar inte. Men det är ett lotteri varje år och många undrar var trafiken kommer vara, men vi vet inte, säger Johan Alm.

Vasaåksveckor kan lugna trafiken

Än så länge har det varit förhållandevis lugnt i trafiken och att Vasaloppsveckan i år är ersatt av tre vasaåksveckor kan också påverka trafikmängden.

– Det ligger nära till hands att tro att trafiken därför blir mer utspridd i år, säger Johan Alm.

Vägar i Dalarna där trafiken ökar under sportlovet:

• RV70 Enköping-Dalarna, Idre

• RV66 i riktning mot Sälen

• E16 Gävle mot Dalarna

• RV69 Gävle mot Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.