Så fungerar det nya rökförbudet: ”Grattis till de som inte röker”

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 juli infördes ett utökat förbud mot rökning på allmänna platser, som uteserveringar, lekplatser, sportarenor, perronger och vid många entréer. Hur har det egentligen gått med förbudet? Är det solklart var man får röka någonstans?

Sedan 1994 har det varit förbjudet att röka på skolgårdar och utomhusområden vid förskolor och fritidshem. I och med den nya lagen är det förbjudet att röka på fler utomhusområden som allmänheten har tillträde till.

Kritik mot förbudet har framförts, nämligen att det är tvetydigt och att det kan vara klurigt att veta vilka platser och i vilka sammanhang som förbudet gäller.

För att ta reda på hur tydligt förbudet verkligen är träffade vi några som förbudet riktar sig mot. 

En av de som röker, och tycker att förbudet är dumt är Xhevat Nuredini.

– Grattis till de som inte röker.

Se hur tydligt förbudet är i klippet ovan! 

RÖKFÖRBUDET GÄLLER NU ÄVEN:

• Utomhusområden i anslutning till kollektiva färdmedel som perronger, busshållplatser, taxizoner, biljettområden och gångbanor i anslutning till ett spårområde 

• På uteserveringar utanför exempelvis restauranger och caféer, 

• Inom inhägnade platser utomhus som huvudsakligen är avsedda för idrottsutövning, dvs. idrottsanläggningar. Det gäller även om anläggningen används för andra aktiviteter, exempelvis konserter och mässor, 

• På lekplatser som allmänheten har tillträde till.

• Vid entréer till lokaler och andra utrymmen som allmänheten har tillträde till, exempelvis entréer till statliga och kommunala myndigheter, mataffärer, restauranger, järnvägsstationer och lokaler för hälso-och sjukvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.