Yasmin Wakid (t.v.) är en av de läkarstudenter som har sökt sig till Avesta för att göra AT-tjänst. På bilden syns även läkaren Johanna Pallin. Hör i videoklippet vad som lockar läkarna till sjukhuset. Foto: Charlotte Pettersson

Yasmin och Katarina gör AT-tjänst på topprankade Avesta lasarett

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har Avesta lasarett legat i toppen av en ranking som görs av Sveriges yngre läkares förening. En orsak kan vara arbetsmiljön.
– Arbetsmiljön är väldigt viktig och den speglar hur bra man presterar på arbetsplatsen, säger Yasmin Wakid som är AT-läkare på Avesta lasarett, och som valde att söka sig till Avesta just på grund av arbetsmiljön.

Rankingen där Avesta lasarett ligger i topp utvärderar kvaliteten på läkarnas allmäntjänstgöring ur olika perspektiv och där en av punkterna är arbetsmiljön.

I den senaste rankingen från hösten 2018 delade Avesta lasarett första platsen med Gällivare sjukhus.

– Jag sökte inte ens till de ställen som var sämre i rankingen för att jag ville ha en bra utbildning och trivas på mitt jobb, berättar AT-läkaren Katarina Leksinen.

”Helhjärtat engagemang”

Johanna Pallin är studierektor på lasarettet och hon tror att en del av deras framgångar ligger i delaktighet och inställning.

– Vi har med oss våra AT-läkare i all utveckling och det finns ett riktigt helhjärtat engagemang hos oss som jobbar med det.

Johanna berättar också att engagemanget går igen hos både ledning och personal.

– Att ha en attityd och inställning där undervisning och stöttning av våra kollegor är självklart, det är helt avgörande för att det ska bli bra.

Viktigt för framtiden

Enligt rankingen är dålig arbetsmiljö den vanligaste orsaken till att AT-läkare byter yrke.

Men att den är bra är inte bara viktigt för de som för tillfället finns på arbetsplatsen. Den kan också bli en anledning för dem att stanna kvar och för att fler ska söka sig till Avesta och Dalarna.

– Jag har definitivt funderat på att stanna kvar, säger AT-läkaren Yasmin Wakid.

Samarbete i regionen

Avesta lasarett samarbetar med de andra sjukhusen i länet för att alla ska erbjuda en så bra arbetsmljö som möjligt.

– Man måste jobba ständigt med att utveckla det här och vi i Avesta har en ambition att bli Sveriges bästa underläkarskola. Vi vill att den här ambitionen ska föras vidare till alla lasaretten och att vi ska nå dit tillsammans.

Allmäntjänstgöring, AT, är den del av läkarutbildningen som fullgörs efter läkarexamen på läkarlinjen och som är en förutsättning för att få legitimation som läkare.

Allmäntjänstgöringen utgörs av en särskild, tidsbegränsad tjänst och består av sammanlagt minst 18 månader, fördelade på 9 månader sammanlagt för opererande och invärtesmedicinska specialiteter samt 3 månader psykiatri och 6 månader allmänmedicin, allt med stöd av handledare.

Källa: ne.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer